objavljeno 17.11.2008. 17:58:50

Kraj svijeta odgođen za ljeto

LHC se uključuje tek slijedeće godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Divovski ubrzivač čestica LHC Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), koji se pokvario samo nekoliko dana pošto je u rujnu pušten u pogon, ponovno će proraditi tek idućeg ljeta, a ne na proljeće kao što je bilo najvljivano, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik CERN-a.

"Imamo još puno posla koji moramo obaviti i želimo biti sigurni da će sve biti u redu prije samog puštanja u pogon", rekao je James Gillie, glasnogovornik CERN-a.

"LHC ćemo ponovo pustiti u pogon čim prije bude moguće, ali kako god bilo, u fazi smo godišnjeg prekida do kraja svibnja", dodao je. Čelnici CERN-a su sve dosad spominjali mogućnost da se postrojenje pokrene krajem travnja.

Izvješće o stanju podnijet će se 12. prosinca, u prigodi sjednice CERN-ova Vijeća, kazao je Gillie.

Veliki hadronski sudarač (LHC) morao se isključiti 19. rujna, samo desetak dana nakon početka rada, zbog kvara na jednom od magnetskih supravodiča koji usmjeravaju čestice u 27 km dugoj cijevi akceleratora zakopanog na dubini od 100 metara ispod zemlje.

Veliki hadronski sudarač treba omogućiti da se razotkrije tajna o nastanku svemira tako što će se protoni u njemu sudarati brzinom gotovo jednakom brzini svjetlosti.

Gradnja tog najvećeg u svijetu fizikalnog uređaja trajala je više od 12 godina, u njoj je sudjelovalo 7.000 fizičara, a stajala je 3,76 milijarda eura. (hina/metro-portal)

17.11.2008. 17:58:50
http://m.metro-portal.hr/kraj-svijeta-odgodjen-za-ljeto/13136/