« Film
objavljeno prije 1 godinu
NAJAVE

Kraj Cronenbergova ciklusa i koncert One Dread

Ciklus Posve novi organ završava Cronenbergovim filmovima o opsesiji: M. Butterfly, Karta do zvijezda i Goli ručak, nagrađivani Dani suše otvaraju ciklus LUX Nagrada publikem, a i koncert One Dread

Odličan tjedan u Kinoteci
Odličan tjedan u Kinoteci (Arhiva)
Više o

David Cronenberg

,

One Dread

Ciklus posvećen Davidu Cronenbergu završava s tri priče o erotskim, romantičnim ili kreativnim opsesijama, što su također tema koje se provlači kroz njegov opus. U tjedan uvodi M. Butterfly, romantična špijunska melodrama o francuskom diplomatu zaljubljenom u kinesku opernu divu, koja je zapravo špijunka na tajnome zadatku. Predvođen odličnim nastupima Jeremyja Ironsa i Jona Logana, ovaj izvrsni film adaptacija je kazališne drame Davida Henryja Hwanga, inspirirane stvarnim slučajem koji je ranih 80-ih fascinirao francusku javnost, a spada među nepravedno zanemarene Cronenbergove naslove koji zaslužuju da ih se iznova pogleda i otkrije.

Temat nastavlja Karta do zvijezda, dijabolično zabavna priča o raspadu jedne hollywoodske obitelji, s impresivnom glumačkom ekipom koju predvode Mia Wasikowska, John Cusack i Julianne Moore - za svoj nastup nagrađena na Filmskom festivalu u Cannesu.

Ciklus zaključuje Goli ručak, jedan od vrhunaca Cronenbergova opusa. Riječ je o adaptaciji gotovo pa nesnimljivog romana Williama S. Burroughsa, u kojoj je Cronenberg motive zapleta isprepleo s pojedinostima iz Burroughsova dramatičnog života. Rezultat je nadrealistički klasik, u kojem se elementi film noira prepleću s fantazmagoričnim prizorima, a sve u svrhu stvaranja posvete kreativnosti kao ultimativnoj ovisnosti. U Kinoteci će se prikazati nedavno restaurirana inačica filma.

LUX: Nagrada publike

Ususret dodjeli Nagrade publike LUX Europski parlament u Hrvatskoj u suradnji sa Zagreb Film Festivalom organizira besplatne projekcije finalista u odabranim kinima u Zagrebu, Zadru i Puli. Program počinje 25. travnja u zagrebačkom kinu Kinoteka uz hrvatsku premijeru manjinske koprodukcije Dani suše, a završava 9. svibnja projekcijom pobjedničkog filma Berlina, Alcarràs, uz obilježavanje Dana Europe.

Nagrada publike LUX, koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, u partnerstvu s Europskom komisijom i udrugom Europa Cinemas, skreće pozornost na filmove koji podižu svijest o aktualnim europskim društvenim i političkim pitanjima. O pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50% ocjene. Publika do 12. lipnja može ocijeniti nominirane filmove na službenoj stranici.

FonoKinoteka: One Dread

One Dread jesedmeročlani reggae/dancehall sastav vođen TNT vokalnom sekcijom (Tena, Nika i Tea) koja svojim energičnim i jedinstvenim nastupom pruža nezaboravno koncertno iskustvo. Bend je na sceni zadnjih 10 godina prošao kroz jako puno pozornica svirajući širok raspon reggae i bliskih mu (pod)žanrovskih obrada te se nakon izdavanja tri vlastita singla napokon sprema objaviti svoj prvi autorski album sredinom 2023.

Karte po cijeni od 6 eura možete kupiti u pretprodaji, odnosno 8 eura na dan koncerta.

FRKA: Filmska revija Kazališne akademije

Filmska revija Kazališne akademije - FRKA u svojem će se petnaestom izdanju održati od 28. do 30. travnja 2023. na Akademiji dramske umjetnosti, a njezino svečano otvorenje bit će u petak 28. travnja u kinu Kinoteka s početkom u 20 sati.

Tema je ovogodišnjeg izdanja Flashbacks - kojom je fokus stavljen na slavljenje, uvažavanje i zahvalu svim filmskim ostvarenjima i umjetnicima koji su oblikovali našu povijest, kao i onima koji će oblikovati našu budućnost. FRKA donosi više od pedeset filmova koji su nastali u produkciji Akademije dramske umjetnosti, a na otvaranju će biti prikazani Aleksandar Vide Skerk, Moj Nikola Martine Marasović, O Mateju Jana Krevatina i Pasje bombice Mateja Matijevića.

Više informacija potražite na Facebook stranici.

Frankofonija 2023: Linija

Ovogodišnje obilježavanje Mjeseca frankofonije zaključuje se Linijom, novim filmom švicarske redateljice Ursule Meier, autorice koja je izgradila ime kao majstorica obiteljskih drama obilježenih istančanom psihologijom, crnim humorom i nadahnutim glumačkim nastupima. Linija se bavi osobnim granicama i prelaženjem istih, a uz izvrstan scenarij kritika je hvalila Stephanie Blanchoud i Valeriju Bruni Tedeschi u glavnim ulogama.

Noviteti: Žalica i Dardenne

Među novitetima prikazuje se Praznik rada, crnohumorna drama bosanskohercegovačkog autora Pjera Žalice, te Tori i Lokita, novi film Jean-Pierrea i Luca Dardennea, koji mnogi je uvrštavaju u vrhunce opusa braće Dardenne.

Queer MoMenti: Filmski program

Ovogodišnje izdanje manifestacije Queer MoMenti među ostalim donosi Blue Jean, nagrađivani redateljski prvijenac britanske autorice Georgije Oakley. Smješten u Veliku Britaniju 1980-ih, film istražuje utjecaj ozloglašenog „članka 28" na živote gayeva i lezbijki, na primjeru priče o učiteljici čiji se život mijenja nakon što je učenica počne ucjenjivati detaljima iz privatnog života. Film je premijerno prikazan u sekciji Giornate degli autori na Venecijanskom filmskom festivalu, a bio je nominiran za BAFTA-u u kategoriji najboljeg britanskog debitantskog filma. Prije Blue Jean prikazuje se i kratkometražni film Djevojka moje mame redatelja Aruna Fulare.

Queer MoMenti održavat će se od 25. do 29. travnja na nekoliko lokacija u Zagrebu, a više informacija o programu potražite na službenoj stranici.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Posve novi organ pogledajte uz Filmski pokaz nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr i www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr

24.04.2023. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno