« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
FILHARMONIJA

Kovacici i solisti Zagrebačke filharmonije za kraljevski početak nove godine

Zagrebačka filharmonija uz Ernsta Kovacica na kraljevski način otvorila kalendarsku godinu u kojoj obilježava 140. obljetn

Renata Penezić i Dani Bošnjak
Renata Penezić i Dani Bošnjak (ZF)
Više o

Zagrebačka filharmonija

,

Plava oktava

,

Ernst Kovacic

,

Renata Penezić

,

Dani Bošnjak

Kraljevskim zvukovima velikog Johanna Sebastiana Bacha, Zagrebačka filharmonija otvorila je kalendarsku godinu u znaku velikog jubileja - 140 godina od početka djelovanja. U petak, 28.1. u Plavoj oktavi ugostila je vrsnog bečkog violinista i dirigenta Ernsta Kovacica.

Veličanstveni niz Bachovih remekdjela počeo je 4. brandenburškim koncertom, BWV 1049 u kojem su se Kovacicu pridružili vrsni flautisti Zagrebačke filharmonije Renata Penezić i Dani Bošnjak.

Potom je slijedio poznati 2. koncert za violinu, BWV 1042, a u drugom dijelu Stavak iz izgubljene kantate, BWV 1045 te naposljetku briljantna 3. suita za orkestar, BWV 1068.

Brojnoj publici vrsni bečki glazbenik na čelu Zagrebačke filharmonije jasno je dao do znanja zašto ga londonski The Sunday Times naziva "jednim od najvećih violinista danas", a The Daily Telegraph piše o "jedinstvenoj posvećenosti i instrumentu i glazbi".

Ernst Kovacic na Guadagninijevoj violini

Kovacic je s pravom redoviti gost najvećih glazbenih centara, kao violinist, ali sve više i kao dirigent. I u Zagrebu je muzicirao na svojoj raritetnoj Guadagninijevoj violini iz 1754. godine.

Bila je to prava svečanost glazbe i u pravom smislu riječi "kraljevski početak" nove godine u kojoj nas Zagrebački filharmoničari očekuje s još "bezbroj glazbenih doživljaja".

A taj "kraljevski niz" nastavljaju za samo tjedan dana, 4.2. kada u Bijeloj oktavi gostuju dva prava glazbena majstora: naš proslavljeni gitarist Zoran Dukić i maestro Aleksandar Marković. Što reći nego - ne propustite!

29.01.2011. 17:59:01
Novi komentar
nužno
nužno