« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
AFLATOKSIN B1

Koštice marelice proizvođača PlanetBIO opasne po zdravlje

koštice marelice proizvođača PlanetBIO povlače se iz prodaje jer sadrže aflatoksin B1 koji može s vremenom uzrokovati tumor jetre, te poremetiti rad bubrega

Fotografija vijesti
Više o

aflatoksin B1

,

koštice marelice

,

PlanetBIO

,

Ministarstvo zdravlja

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zatražila je da se povuku koštice marelice proizvođača PlanetBIO d.o.o. jer je u njima pronađen aflatoksin B1 u granicama iznad dopuštenih, priopćilo je danas Ministarstvo poljoprivrede na svojim mrežnim stranicama, javlja Hina.

Riječ je o proizvodu "Koštice marelice - 100% APRICOT KERNELS", 200g, oznake lota: 2937.2, s rokom od 30.08.2012., proizvođača PlanetBIO d.o.o., a razlog povlačenja je nalaz aflatoksina B1 u granicama iznad dopuštenih, što je opasno za zdravlje, ističe se u priopćenju tog ministarstva, koje je nacionalna kontakt-točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje.

Kako se navodi u priopćenju, sustavom brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje na nacionalnoj razini HR RASFF zaprimljena je obavijest od uvoznika o povlačenju proizvoda s tržišta zbog nalaza aflatoksina B1 u košticama marelice u granicama iznad dopuštenih.

Dugotrajan unos aflatoksina hranom može izazvati tumor jetara, poremećaj u radu bubrega, na dušniku i potkožnome tkivu.

Uvoznik u Republiku Hrvatsku, tvrtka "Bio Svijet" d.o.o. odmah je nakon zaprimljene obavijesti od proizvođača obavijestila mjerodavno tijelo i dobrovoljno povukla proizvod s tržišta.

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zabranila je promet i daljnju uporabu tog proizvoda, naredila povlačenje iz maloprodaje, neškodljivo uništavanje povučenog proizvoda te obavještavanje potrošača o razlozima povlačenja.

07.03.2012. 21:48:18
Novi komentar
nužno
nužno