« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Kosovo: Napetost raste, EU ubrzala slanje misije

Priština spremna za proglašenje neovisnosti 17. veljače

EU najavljuje da će do kraja tjedna formlizirati odluku o slanju misije EULEX Kosovo, a Srbi u Mitrovici na ceste postavljaju barikade
EU najavljuje da će do kraja tjedna formlizirati odluku o slanju misije EULEX Kosovo, a Srbi u Mitrovici na ceste postavljaju barikade (AFP)
Više o

Kosovo

Europska će unija najkasnije do kraja ovoga tjedna formalizirati svoju odluku o slanju policijske i pravosudne misije na Kosovo, uoči proglašenja neovisnosti te pokrajine najavljenog za ovaj vikend, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Politička odluka o slanju misije, kojoj se oštro suprotstavljaju Srbija i Rusija, donesena je još u prosincu prošle godine na summitu EU-a. Dan nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, Vijeće EU-a pripremilo je pravnu i financijsku podlogu za slanje misije i sada preostaje još donijeti formalnu odluku. Time bi se otvorio put za raspoređivanje 1800 policijaca i sudskih istražitelja. Misija pod nazivom EULEX Kosovo bit će raspoređivana postupno u roku od 120 dana, a za vrijeme toga tranzicijskog razdoblja, odgovornost za stanje na Kosovu ostat će na misiji UN-a UNMIK.

Nema zaprekaVijeće sigurnosti UN održat će danas poslijepodne zatvorenu sjednicu o pitanju Kosova na zahtjev vlade Srbije, koji je podržala Rusija.
Njemački pravni stručnjak Jochen Frowein tvrdi da iz perspektive međunarodnog prava ne postoje nikakve zapreke za proglašenje neovisnosti Kosova.

Očekuje se da će kosovski Albanci u nedjelju 17. veljače proglasiti neovisnost, koju bi vrlo brzo priznale Sjedinjene Države i velika većina zemalja članica EU-a. Prema diplomatskim izvorima, u nedjelju navečer trebali bi se sastati politički direktori ministarstava vanjskih poslova zemalja članica kako bi dogovorili tekst izjave EU. U izjavi bi se trebalo navesti da je EU ‘primio na znanje’ proglašenje neovisnosti, čime bi se prepustilo zemljama članicama da pojedinačno odluče kada će i hoće li neovisnost i priznati.

S druge strane, Srpsko nacionalno vijeće Kosova priopćilo je da najave o proglašenju neovisnosti Kosova izazivaju izuzetnu zabrinutost kod svih Srba i nealbanaca i tim povodom je zatražila hitan sastanak s čelnicima Srbije.

Prema agenciji Reuters, u sjevernom dijelu Kosova, u Mitrovici i na mostu preko rijeke Ibar, koje kontroliraju Srbi, pojavile su se cestovne barikade na kojima stoje pripadnici srbijanske službe sigurnosti. U stanju pripravnosti su i snage EUFOR-a. Vlada Kosova već je iz svog proračuna dodijelila milijun eura za proslave i manifestacije povodom proglašenja neovisnosti. (hina/metro)

“Naš narod na Kosovu treba ostati i živjeti u svojim kućama, u svojoj pokrajini i u svojoj Srbiji.”
Vojislav Koštunica,
srbijanski premijer

 

14.02.2008. 00:42:39
Novi komentar
nužno
nužno