« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
SKANDALOZNO

Kosor traži istragu nabavke cjepiva protiv gripe H1N1

Ministar Milinović objasnio je da se nabavka neregistriranih cjepiva temelji na 'izvanrednoj situaciji u kojoj se nalazi svijet'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Jadranka Kosor

,

Darko Milinović

,

cjepivo protiv gripe

,

svinjska gripa

,

gripa A (H1N1)

,

nabavka cjepiva

,

Lidija Gajski

Usprkos brojnim upozorenjima stručnjaka o upitnoj djelotvornosti i mogućim štetnim učincima, Hrvatska čini se nabavlja milijunske doze cjepiva protiv gripe tipa A (H1N1) koje još uvijek nije registrirano.

Prema pisanju Dnevnika.hr vijest je dospjela i do premijerke Jadranke Kosor koja je, zabrinuta za potrošnju proračunskog novca, odmah zatražila istragu. Kosor je izjavila kako traži objašnjenje ministra zdravstva nakon čega će se izjasniti o spomenutoj temi.

Spomenka Avberšek iz Sindikata zdravstva i socijalne skrbi bila je rječitija i preciznija. U zemlji u kojoj je sve postalo skandalozno ovo, pošto se radi o zdravlju i životima građana, se može nazvati samo monstruoznim, rekla je Avberšek i dodala kako iza toga mora uslijediti nečija ostavka.

Internistica Lidija Gajski, autorica knjige Lijekovi ili priča o obmani najbolje zna koliki je utjecaj farmaceutske industrije u svemu ovome. Zbog pisanja o manipulacijama ispitivanjima lijekova jedva je pronašla izdavača i recenzenta, a podrška liječničke struke potpuno je izostala. 'Situacija je potpuno nejasna i ne znam po kojim kriterijima je proglašena izvanredna situacija. Što se tiče cjepiva, ono je nejasne djelotvornosti, neistražene škodljivosti. Treba spomenuti da je u vezi s njegovom toksičnošću zatražena istraga FBI-a. Ovdje se radi o interesu proizvođača cjepiva i njegovih distributera', rekla je Gajski. Upravo zbog toga strahuju i sindikati.

Iz Imunološkog zavoda nisu imali komentara, a Ministarstvo zdravstva se od svega ogradilo. Ministar Milinović je izjavio kako "članak 67 zakona o lijekovima nalaže da kada se država nalazi u izvanrednoj situaciji kakva je ova u kojoj je čitava Europa i svijet, onda mora poduzeti određene mjere".

A o kakvim se mjerama radi prilično je jasno. Potrošiti milijune na neprovjerena cjepiva protiv bolesti koja prema većini istraživanja nije opasnija od sezonske gripe i čija pandemija po svim statističkim podacima uopće ne postoji. Jedino što bismo baš željeli znati jest tko će točno zaraditi, a tko i na koji način platiti cijenu.

26.09.2009. 23:57:27
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Rada
    27.11.2009. 18:55
    Sve ce to narod pozlatiti.
Novi komentar
nužno
nužno