« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
traži ispriku

Kosor o šonjama i frajerima

Jadranka Kosor i Milan Bandić snimljeni prije tjedan dana na dočeku paraolimpijaca u prijateljskijim odnosima
Jadranka Kosor i Milan Bandić snimljeni prije tjedan dana na dočeku paraolimpijaca u prijateljskijim odnosima (Drago Sopta / CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

Jadranka Kosor

,

bandić o šonjama

,

bandić šonjo

U povodu jučerašnje izjave zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića na konferenciji "Gradom protiv nasija" reagirala je danas potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, zadužena za ljudska prava u Vladi, a od njega je zatražila da tu izjavu povuče i da se ispriča.

Bandićeva izjava da "žene ne vole šonje, vole frajera, fakina koji iza sebe ima najmanje pet do deset tučnjava, i to s teškim ozljedama, da je veća šljiva" rehabilitira nasilnike i krajnje je ponižavajuća za žene koje, po njegovu mišljenju, zapravo vole nasilje. Izjava Milana Bandića ruganje je svim nacionalnim dokumentima i svim nastojanjima Vlade i ženskih nevladinih udruga u borbi protiv obiteljskog nasilja, uključujući i nasilje nad ženama, istaknula je potpredsjednica Kosor.

"Razmišljanje o nasilnicima koje je promovirao gradonačelnik Zagreba urušava sva nastojanja u borbi protiv nasilja i za ravnopravnost spolova koja smo ugradili u novi Zakon o ravnopravnosti spolova, Nacionalnu strategiju za borbu protiv nasilja u obitelji, kampanju protiv nasilja nad ženama i Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama - 22. rujna", ocijenila je.

"Izjava da 'žene vole nasilne frajere' opasna je prije svega jer sugerira da žene uživaju u nasilju i da ih od nasilja ne treba štititi, pa su za nasilje zapravo same krive. Ta je izjava puna predrasuda i stereotipa i krajnje je seksistička", navodi u reagiranju potpredsjednica Kosor.

Potpredsjednica Vlade zatražila je od gradonačelnika glavnoga grada Republike Hrvatske da tu izjavu povuče i da se ispriča. Također je zatražila da pokrene postupak protiv vijećnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i savjetnika uprave Zagrebačkog holdinga Stipe Čorića, koji je "grubo izvrijeđao novinarke samo zato što su žene". (hina/metro-portal)

28.09.2008. 20:34:39
Novi komentar
nužno
nužno