« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
65. GODINA OD VELIKE POBJEDE

Kosor: Antifašizam je u temeljima Hrvatske

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić istaknuo je da se danas odaje počast svim žrtvama u borbi protiv nacizma i fašizma u 2. svjetskom ratu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

Luka Bebić

,

Jadranka Kosor

,

antifašizam

,

fašizam

,

Dan Europe

,

ZAVNOH

,

najotpornija životinja

,

tardigrade

Jubilarna 65. obljetnica pobjede nad fašizmom, Dan Europe i oslobođenja grada Zagreba obilježena je danas svečanom akademijom na kojoj je istaknut velik doprinos hrvatskih antifašista u pobjedi antifašističke koalicije, a s kojom se Hrvatska svrstala na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu i stvorila temelje izgradnji moderne hrvatske države.

U prigodnoj riječi na svečanosti u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da je antifašizam vrijednost sama po sebi i da je nedopustivo relativiziranje njegove uloge kao ni uloge Domovinskog rata i njegove revizije.

Podsjetila je da je Sabor donio Deklaraciju kojom se potvrđuje da su vrijednosti antifašističke borbe ugrađene u temelje hrvatske države, no da se pritom ne izjednačava s komunističkom ideologijom. Kosor je naglasila da Hrvatska uskoro završava pregovore o pristupanju Europskoj Uniji kao 28 članica te da dijeli vrijednosti slobode i demokracije i odbacuje svaki totalitarizam.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić istaknuo je da se danas odaje počast svim žrtvama u borbi protiv nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Pobjeda nad fašizmom i nacizmom najviši je civilizacijski doseg čovječanstva što pokazuje da njihove žrtve nisu bili uzaludne, a da je njihova hrabrost svevremenska, rekao je Bebić. Podsjetio da je prva antifašistička vojna formacija u ovom dijelu Europe bio sisački partizanski odred koji je Hrvatsku svrstao u kolijevku antifašističke borbe.

Izaslanik Predsjednika Republike Predrag Matić rekao je da je antifašistički pokret u Hrvatskoj imao uporište u širokim narodnim masama, a da njegov značaj nije samo u vojnim uspjesima nego i u, ustvrdio je, uspješnoj organizaciji narodne vlasti nakon rata.

"Hrvatski narod svrstao se na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu osiguravši svoju državnost i suverenost u bivšoj državnoj zajednici koja je prethodila stvaranju moderne hrvatske države", kazao je Matić.

Nazočnima su se obratili i predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Vesna Čulinović Konstantinović koja je istaknula da su Josip Broz Tito i KPJ organizirali i uspješno vodili oslobodilačku borbu koja se, kazala je, razvila u borbu svih staleža za humanije i naprednije društvo. Podsjetila je na ulogu Narodnoslobodilačkih odbora (NOO) i odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hravtske (ZAVNOH) kojima je ozakonjena hrvatska državnost.

Ruski veleposlanik u RH Robert Markaryan govoreći u ime zemalja antifašističke koalicije istaknuo je da je 9. svibnja 1945. dan kada je ostvarena konačna pobjeda antifašističke koalicije. Očuvanje antifašističke tradicije u Hrvatskoj posebna je zasluga bivšeg hrvatskog predsjednika i počasnog predsjednika SABA RH Stjepana Mesića i aktualnog Ive Josipovića koji se zajedno nalaze na središnjoj proslavi pobjede nad fašizmom u Moskvi.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je kako možemo biti ponosni na ulogu 10. zagrebačkog korpusa u oslobađanju sjeverozapadne Hrvatske i Posavine te hrvatskih antifašista koje je predvodio Josip Broz Tito kao i na Zagreb koji ponosno nosi naziv grada heroja.

Skupu su bili nazočni saborski zastupnici, članovi Vlade, župani, gradonačelnici, općinski načelnici, predstavnici političkih stranaka, boračkih udruga i drugi. (hina/metro-portal)

09.05.2010. 16:48:00
Novi komentar
nužno
nužno