« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
PRIRODNO

Kosa jače opada ujesen - znate li zašto?

Jesensko opadanje kose traje šest do osam tjedana, a dnevno izgubimo i oko sto vlasi

Provjerite koliko vam je kose otpalo
Provjerite koliko vam je kose otpalo (Arhiva)
Više o

kosa

,

jesen

,

opadanje kose

Ako ste primjetili da vam je kosa počela pojačano opadati, vjerojatno ste se zabrinuli i počeli razmišljati što se događa, a odgovor je jednostavan i prirodan - stigla je jesen.

Naime, pojačano opadanje kose normalna je jesenska pojava, jer hladnije vrijeme i manjak svjetlosti uzrokuju jače opadanje kose i to se zove evolucijska adaptacija. Funkcija kose jest zaštita tjemena od djelovanja sunca, pa tako krajem ljeta kosa zapravo završava svoju najvažniju ljetnu ulogu i počinje opadati.

Tek toliko da znate - jesensko opadanje kose traje šest do osam tjedana, a dnevno izgubimo i oko sto vlasi. Ipak, prirodnim načinima moguće je spriječiti gubitak kose i potaknuti njen rast.

Na gubitak kose mogu utjecati neadekvatna prehrana, značajni gubitak težine, kod žena policistični jajnici, problemi sa štitnjačom, stres i starenje. Međutim, jedan od dominantnih uzroka kod žena, hormonalne su promjene. Normalno je gubiti čak do sto vlasi dnevno.

Prije poduzimanja bilo kakvih koraka u pokušaju obnove stanja vlasišta, kod dugotrajnog i veliko gubitka kose, važno je savjetovati se s liječnicima kako bi se saznao uzrok opadanja vlasi jer u pozadini može biti i neka bolest.

Nezdrava i neuravnotežena prehrana može također utjecati na pojačano gubljenje vlasi. Važno je u organizam unositi namirnice iz svih prehrambenih grupa.

Stručnjaci tvrde da treba izbjegavati šećere i škrob jer oni kosi ne odgovaraju. A možda će vas iznenaditi da i pušenje negativno utječe na bujnost vlasišta. Nikotin negativno djeluje na mikrocirkulaciju što znači da vlasi ne dobivaju dovoljno hrane i kisika.

Sve u svemu, razloga za paniku nema, no ako je opadanje stvarno jako, ipak svratite liječniku.

11.10.2018. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno