« Zdravlje
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
OPREZNO

Koronavirus stigao u Europu

U Francuskoj zabilježena tri slučaja infekcije koronavirusom. Slučajevi zaraze registrirani i u brojnim drugim zemljama. Prijeti li nam pandemija?

Tu je!
Tu je! (Arhiva)
Više o

koronavirus

Kod trećeg zabilježenog slučaja riječ je o bliskom rođaku jedne od dvije osobe kod kojih je ranije dijagnosticirana ova nova i opasna plućna bolest, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja Francuske. Sva tri pacijenta su prethodno boravila u Kini i sada se nalaze u izoliranim odjeljenjima u bolnicama. Trenutno se ispituje s kim su oboljele osobe dolazile u kontakt. Prema riječima francuske ministica zdravlja Agnès Buzyn, to su prvi slučajevi zabilježeni u Europi. Vjerojatno je, kako je rekla, da postoje i drugi slučajevi oboljelih.

Ranije je objavljeno da je u Sjedinjenim Američkim Državama infekcija koronavirusom potvrđena i kod drugog pacijenta. Oboljenje je dijagnosticirano kod jedne osobe u Chicagu na povratku s putovanja iz kineskog grada Vuhana, priopćeno je iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Do sada su, kako je istaknuto, istraživana 62 slučaja u 22 savezne države za koje se sumnjalo da su inficirani ovim opasnim virusom.

Novi smrtni slučajevi u Kini

U kineskoj provinciji Hubei, prema izvještajima državne televizije, zabilježeno je 15 novih smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom. Ova do sada nepoznata bolest dišnih organa prvi put je zabilježena krajem prošle godine u kineskoj metropoli Vuhan u kojoj živi 11 milijuna stanovnika. U međuvremenu je taj grad pretvoren u karantenu. U njemu je, kao i u drugim ugroženim gradovima, obustavljen javni prijevoz. Trenutno 13 kineskih gradova de facto imaju karantenski tretman zbog opasnosti širenja ovog virusa.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučio je da se kvalifikacijski boksački turnir za takmičenje na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju zbog pojave koronavirusa, umjesto u kineskom Vuhanu, održi u Jordanu.

Prijeti li pandemija?

Do sada je u Kini, po navodima tamošnjih vlasti, potvrđeno gotovo 1.300 slučajeva infekcije, a evidentiran je 41 smrtni slučaj. Međunarodni znanstvenici pretpostavljaju da bi se u Kini moglo raditi o više tisuća zaraženih. Pojedinačne infekcije virusom zabilježene su i u drugim zemljama, poput Tajlanda, Japana, Južne Koreje i Nepala. U međuvremenu, potvrđen je i prvi slučaj pojave ove bolesti u Australiji.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), brzo širenje korona virusa još ne predstavlja međunarodnu zdravstvenu opasnost i neće se proglašavati izvanredno stanje. No, uskoro bi se situacija mogla promijeniti, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros.

Piše: DW/agencije
25.01.2020. 16:29:00
Novi komentar
nužno
nužno