« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 dana
ZNATE LI?

Koristi od uzimanja multivitamina

Jedna od glavnih prednosti uzimanja multivitamina je osiguravanje potrebnog unosa esencijalnih vitamina i minerala

Treba li vam to stvarno?
Treba li vam to stvarno? (Arhiva)
Više o

multivitamini

Multivitamini su dodatak prehrani koji sadrži kombinaciju esencijalnih vitamina i minerala, a mnogi ih koriste kako bi poboljšali opće zdravlje i spriječili nutritivne nedostatke. Iako je idealno dobiti hranjive tvari iz uravnotežene prehrane, suvremeni način života često otežava unos svih potrebnih nutrijenata, zbog čega multivitamini mogu imati značajnu ulogu u održavanju zdravlja.

Jedna od glavnih prednosti uzimanja multivitamina je osiguravanje potrebnog unosa esencijalnih vitamina i minerala. Mnoge osobe, osobito one koje se pridržavaju specifičnih dijeta poput veganske ili vegetarijanske, ili osobe s intolerancijom na određenu hranu, mogu patiti od manjka nutrijenata. Primjerice, vitamini poput B12, D, željeza i kalcija često nedostaju u specifičnim dijetama, a multivitamini mogu pomoći u nadoknadi tih deficita.

Multivitamini također mogu pridonijeti poboljšanju imuniteta. Vitamini poput C, D i E te minerali poput cinka poznati su po svojim ulogama u jačanju imunološkog sustava. Redovitim unosom ovih mikronutrijenata, tijelo je bolje pripremljeno za borbu protiv infekcija i bolesti. Osim toga, mnogi multivitamini sadrže antioksidanse koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, što može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja.

Još jedna korist je poboljšanje razine energije i općeg blagostanja. Nedostatak esencijalnih vitamina i minerala može uzrokovati umor, slabost i smanjenu koncentraciju. Multivitamini koji sadrže vitamine B skupine pomažu u pretvaranju hrane u energiju, čime mogu doprinijeti većoj razini energije tijekom dana. Također, određeni minerali, poput magnezija i kalcija, podržavaju zdrave mišiće i kosti.

Iako multivitamini nude mnoge koristi, važno je napomenuti da oni ne mogu zamijeniti raznoliku i uravnoteženu prehranu. Preporuča se konzultirati s liječnikom ili nutricionistom prije početka uzimanja kako bi se osiguralo da unos odgovara individualnim potrebama.

Uzimanje multivitamina može biti korisno za mnoge ljude, osobito za one koji zbog užurbanog načina života ili specifičnih dijeta ne uspijevaju unijeti sve potrebne nutrijente putem hrane.

12.10.2024. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno