« Film
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
DOĐITE

Korespondencije, film o poeziji i prijateljstvu na Kratkim slikama

Kratke slike projekt su Kulture promjene SC, posvećen nezavisnom i inovativnom filmu, održavaju se svakog četvrtka od 2015. u MM centru

Korespodencije su filmski esej
Korespodencije su filmski esej (Kultura promjene)
Više o

MM centar

,

Kratke slike

,

Korespodencije

U četvrtak, 6. travnja u 19:30 Kratke slike u MM centru predstavljaju hrvatsku premijeru filmskog eseja Korespondencije (Correspondencias) portugalske redateljice Rite Azevedo Gomes, dobitnika nagrade za najbolji film na festivalu Doclisboa 2016. te nominiranog za najbolji film na festivalu u Locarnu 2016.

Film je inspiriran dvadesetogodišnjom razmjenom pisama između dvoje najvažnijih portugalskih pjesnika 20. stoljeća,Sophie de Mello Breyner Andresen i Jorgea de Sene, koji je bio u političkom egzilu u Brazilu i SAD-u zbog oštrih kritika Salazarovog diktatorskog režima.

Njihovo dopisivanje postaje prostor izražavanje želje za slobodnom, država bez vladara u kojoj kraljuje poezija, daleko od pohlepe i maloumlja ljudi. Korespondencije su filmski esej o mogućnosti poezije i pisanja, djelomična vremenska kapsula jednog povijesnog trenutka u Portugalu u kojem su poezija i egzil bili jedini prozori u svijet, a djelomično su bilješke redateljičina vlastitog života i iskustava.

Kako dati glas poeziji? Kako uspostaviti dijalog između riječi i slika? Umjesto tkanja mreže isprepletenih referenca koje bi iscrpile slike do razine njihove destrukcije, Rita Azevedo Gomes predaje se vrlo odvažnom vizualnom eksperimentu. Korespondencije su vizualno impresivan film, odišu romantizmom i višeslojnošću koja veliča jezik i poeziju. Povijest, politika, prošlost i budućnost isprepleteni s apsolutnom slobodnom i vrhunskim filmskim umijećem Rite Azevedo Gomes.

Rita Azevedo Gomes (1952.) je redateljica, scenaristica i producentica, svestrana je i nezavisna umjetnica s čvrstim interesom za novim načinima filmskog izražavanja. Filmsku karijeru započinje početkom 90-ih. Međunarodnu pozornost stekla je 2012. filmom Osveta jedne žene.

Kratke slike projekt su Kulture promjene SC, posvećen nezavisnom i inovativnom filmu, održavaju se svakog četvrtka od 2015. u MM centru.

Više informacija: http://mmcentar.sczg.hr/ i  na Facebooku.  Ulaz na program je besplatan.

03.04.2017. 15:31:00
Novi komentar
nužno
nužno