« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
RIJEČ STRUČNJAKA

Kopenhaški sporazum neće ograničiti rast temperature za 2°C

Problem je što je pritisak za ciljeve veće od prihvaćenih oslabio pa preostaje samo javni pritisak, smatra ravnatelj Ecofysa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

klimatske promjene

,

summit Kopenhagen

,

Kopenhaški sporazum

,

Ecofys

,

Niklas Hoehne

Plan vodećih država za borbu protiv klimatskih promjena sadržan u Kopenhaškom sporazumu nije dovoljan da ograniči porast prosječnih temperatura do planiranih 2 stupnja Celzija, rekao je vodeći stručnjak u petak.

Sporazum, koji su na summitu prošli mjesec postigle vodeće zemlje po emisijama stakleničkih plinova, Kina i SAD, postavlja 31. siječnja kao krajnji rok državama da kažu koliko će ograničiti emisije stakleničkih plinova do 2020. kako bi se rast temperature zadržao ispod 2 stupnja Celzija.

"Po ovom što sada vidimo to je vrlo daleko od 2 stupnja", ocijenio je za agenciju Reuters Niklas Hoehne, ravnatelj za energetsku i klimatsku politiku pri konzultantskoj ustanovi za klimu Ecofys.

Hoehne je rekao da će po projekciji koju su sredinom prosinca napravili Ecofys i partneri temperature porasti do 3,5 stupnja Celzija i da ta projekcija postaje sve realnija.

Problem je što je pritisak za veće ciljeve oslabio, rekao je Hoehne. To je najveće razočaranje nakon Kopenhagena, pritiska usklađen sa ciljem od 2 stupnja više nema", rekao je. "Ono što preostaje je javni pritisak da se učini više". (hina/metro-portal)

29.01.2010. 19:28:33
Novi komentar
nužno
nužno