objavljeno 29.01.2010. 19:28:33
RIJEČ STRUČNJAKA

Kopenhaški sporazum neće ograničiti rast temperature za 2°C

Problem je što je pritisak za ciljeve veće od prihvaćenih oslabio pa preostaje samo javni pritisak, smatra ravnatelj Ecofysa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Plan vodećih država za borbu protiv klimatskih promjena sadržan u Kopenhaškom sporazumu nije dovoljan da ograniči porast prosječnih temperatura do planiranih 2 stupnja Celzija, rekao je vodeći stručnjak u petak.

Sporazum, koji su na summitu prošli mjesec postigle vodeće zemlje po emisijama stakleničkih plinova, Kina i SAD, postavlja 31. siječnja kao krajnji rok državama da kažu koliko će ograničiti emisije stakleničkih plinova do 2020. kako bi se rast temperature zadržao ispod 2 stupnja Celzija.

"Po ovom što sada vidimo to je vrlo daleko od 2 stupnja", ocijenio je za agenciju Reuters Niklas Hoehne, ravnatelj za energetsku i klimatsku politiku pri konzultantskoj ustanovi za klimu Ecofys.

Hoehne je rekao da će po projekciji koju su sredinom prosinca napravili Ecofys i partneri temperature porasti do 3,5 stupnja Celzija i da ta projekcija postaje sve realnija.

Problem je što je pritisak za veće ciljeve oslabio, rekao je Hoehne. To je najveće razočaranje nakon Kopenhagena, pritiska usklađen sa ciljem od 2 stupnja više nema", rekao je. "Ono što preostaje je javni pritisak da se učini više". (hina/metro-portal)

29.01.2010. 19:28:33
http://m.metro-portal.hr/kopenhaski-sporazum-nece-ograniciti-rast-temperature-za-2c/31781/