« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DOWNING STREET

Konzervativac David Cameron je novi britanski premijer

13 godina vladavine laburista je završilo, a Cameron je odmah najavio formiranje koalicije s liberalnim demokratima Nicka Clegga

(Getty Images)
Više o

Gordon Brown

,

David Cameron

,

britanski premijer

,

Efrat Orbach

,

Michael Koenigsfeld

,

fiskalna odgovornost

Konzervativac David Cameron postao je u utorak najmlađi britanski premijer u zadnjih 200 godina, zamijenivši na dužnosti laburista Gordona Browna, i odmah je najavio formiranje koalicije s liberalnim demokratima, što znači kraj trinaestogodišnje vladavine laburista u zemlji, javile su agencije.

"Želim formirati pravu koaliciju između konzervativaca i liberalnih demokrata", rekao je vođa konzervativaca, u svom prvom nastupu ispred crnih vrata u Downing Streetu 10, gdje je premijerov londonski ured, navodi France Presse.

Vođa liberalnih demokrata "Nick Clegg i ja smo političari koji želimo zanemariti svoje razlike i raditi za opće dobro i nacionalni interes", dodao je. "Mislim da je to najbolji način kako bismo imali jaku vladu kakva nam i treba".

Nešto ranije Cameron (43) se, po izravnim snimkama britanskih televizija, u svom blindiranom jaguaru metalik sive boje dovezao do Buckinghamske palače, kraljičine rezidencije u Londonu. U pratnji trudne supruge Samanthe došao je zatražiti od kraljice Elizabete II. odobrenje za sastavljanje iduće vlade. 25 minuta poslije, dobivši kraljičin pristanak, napustio je rezidenciju kao britanski premijer.

Malo prije njega, istim putem je prošao premijer na odlasku Brown kako bi kraljici predao svoju ostavku.

Konzervativna stranka desnog centra osvojila je najviše mjesta na parlamentarnim izborima prošloga tjedna, ali ne i apsolutnu većinu. Laburisti su bili drugi, a Liberalni demokrati treći.

Nakon petodnevnih pregovora, konzervativci i liberalni demokrati proveli su utorak poslijepodne u dogovaranju o pojedinostima vladinog programa koje još nisu objavljene. Kako navode mediji, Clegg bi trebao sudjelovati u novoj vladi, uz još nekolicinu liberalnih demokrata.

Koalicija konzervativaca i liberala imala bi 363 zastupnička mjesta u britanskom parlamentu, što je više od 326 potrebna za apsolutnu većinu. Savez laburista i liberalnih demokrata osigurao bi tek 315 mjesta. (hina/metro-portal)

Cameron je rođen 9. listopada 1966. Odrastao je u seocu Peasemoreu, u Berkshireu, na jugu zemlje. Studirao je na Oxfordskom sveučilištu, diplomirao je 1988. filozofiju, politiku i ekonomiju i nedugo zatim ulazi u konzervativnu stranku. Jedno vrijeme je radio kao glasnogovornik premijera Johna Majora. Nakon više pokušaja, 2001. je izabran za zastupnika Witneyja, blizu Oxforda. Koncem 2005. počinje njegov uzlet, kada je zamijenio Michaela Howarda na dužnosti predsjednika konzervativne stranke.

11.05.2010. 23:26:31
Novi komentar
nužno
nužno