« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
OBRAT

Formirana nova britanska vlada

U samo par sati završeno je višednevno natezanje oko novog premijera i njegovog kabineta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

David Cameron

,

Britanska vlada

,

Efrat Orbach

Britanska vlada je priopćila u utorak navečer kako će čelnik Liberalnih demokrata Nick Clegg biti zamjenik britanskog premijera u novoj koalicijskoj vladi Velike Britanije između Konzervativne stranke i Liberalnih demokrata.

Ured novoga premijera Davida Camerona je u priopćenju potvrdio Cleggovo imenovanje te da su još četiri druga člana Liberalnih demokrata dobila mjesta u vladi. Downing Street je priopćio kako je kraljica Elizabeta II odobrila imenovanje Nicka Clegga za zamjenika premijera.

Cameronova Konzervativna stranka potvrdila je kako će bivši čelnik stranke William Hague biti ministar vanjskih poslova, konzervativni zastupnik George Osborne ministar financija, a konzervativni zastupnik Liam Fox britanski ministar obrane.

Dovršavaju se imenovanja na druge čelne pozicije kao i ključne političke odluke uoči predstavljanja prvog legislativnog programa konzervativno-liberalne koalicije kasnije u svibnju.

Zastupnici Liberalnih demokrata priopćili su kako su velikom većinom podržali dogovor o koalicijskoj vladi s Konzervativnom strankom.

Sporazum između dviju stranaka, postignut pet dana nakon neriješenih izbora, okončava 13 godina vlasti Laburističke stranke lijevoga centra pod premijerima Tonyjem Blaireom i njegovim nasljednikom Gordonom Brownom koji je u utorak podnio ostavku.

Novi zamjenik britanskog premijera liberalni demokrat Nick Cleg i četiri njegovi kolege bit će članovi vlade konzervativnog premijera Camerona nakon što su dvije stranke postigle dogovor.

"Formirat ćemo novu vladu i što je još važnije formirat ćemo novu vrst vlade", rekao je Clegg na konferenciji za novinare, prenosi agencija Associated Press.

Konzervativci su najsnažnija stranka po broju zastupnika u britanskom parlamentu nakon prošlotjednih izbora, ali im je nedostajalo 20 mjesta za postizanje apsolutne većine u parlamentu od ukupno 650 mjesta. Zajedno s liberalnim demokratima imat će većinu od 76 mjesta.

"Bit će to naporan i težak rad. Koalicija će predstavljati izazov. Ali vjerujem kako zajedno možemo osigurati snažnu i stabilnu vladu koju naša zemlja treba", rekao je Cameron u prvom govoru nakon što je postao premijer.

Liberalni demokrati također su slavili nakon desetljeća provedenih u sjeni laburista i konzervativaca.

"Naravno da će biti problema i smetnji. Ali ja ću uvijek davati sve od sebe kako bih dokazao da nova politika nije samo moguća nego i bolja", rekao je Clegg novinarima.

Izvori iz Konzervativne stranke rekli su kako su se dvije stranke dogovorile da znatno ubrzaju smanjivanje proračunskog manjka. Namjeravaju se usredotočiti više na smanjivanje javne potrošnje nego na povećanje poreza, navodi agencija Reuters. (hina/metro-portal)

12.05.2010. 07:11:12
Novi komentar
nužno
nužno