« Zdravlje
objavljeno prije 7 mjeseci i 20 dana
EHHH...

Kontracepcijski atlas 2023

Hrvatska se po dostupnosti kontracepcije nalazi na 35. mjestu od ukupno 46 država obuhvaćenih studijom Kontracepcijski atlas za 2023. godinu

Malo smo pri dnu ljestvice...
Malo smo pri dnu ljestvice... (Arhiva)
Više o

kontracepcija

,

kontracepcijski atlas

Kontracepcijski atlas je publikacija o dostupnosti pobačaja u europskim zemljama, a izdaje ju Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava.

Istraživanje pokazuje jasan trend podijeljenosti i nejednakosti u dostupnosti kontracepcije između istočne i zapadne Europe.

Hrvatska se nalazi u donjem dijelu ljestvice na 35. mjestu s 47,3 boda, što predstavlja pad od 12 bodova u usporedbi s 2020. godinom.

"Nažalost, očito je da ono što država sada čini u ovom području nije dostatno. Potrebno je hitno reformirati postojeći sustav koji će značajno proširiti prava građana i omogućiti adekvatan pristup kontraceptivnim sredstvima, jedino to može jamčiti ostvarenje zadovoljavajuće razine seksualnih i reproduktivnih prava", kazao je Matić.

Susjedna Slovenija je na devetom mjestu s 79,3 boda, a od Hrvatske po pitanju dostupnosti kontracepcije bolje stoji još i Srbija, koja ima 59,8 bodova i nalazi se na 20. mjestu.

Jedan od razloga za ovu situaciju u Hrvatskoj je i nedostupnost kontracepcije bez recepta te nedostupnost informacija o tome gdje uzeti kontracepcijska sredstva, stoji u priopćenju.

Istraživanje se pozvalo na rezoluciju o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja, koju je Europski parlament usvojio u lipnju 2021., a koja "poziva države članice da osiguraju univerzalan pristup nizu visokokvalitetnih i dostupnih suvremenih kontracepcijskih metoda i sredstava, savjetovanje o planiranju obitelji i informacije o kontracepciji za sve", čime se štiti "temeljno pravo na zdravlje i pravo na izbor".

Hrvatska je ocijenjena lošije od drugih zemalja, između ostalog, zbog činjenice da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pokriva troškove hormonske spirale samo u slučaju medicinskih indikacija, odnosno kao oblik liječenja bolesti, pojasnili su za Hinu iz ureda eurozastupnika.

Također, Hrvatska ne pokriva troškove kontracepcije za mlade osobe ni za ranjive skupine poput nezaposlenih ili osoba niskih primanja.

Kontraceptivne pilule u Hrvatskoj nisu dostupne bez recepta, a ginekolog može prepisati samo količinu za jedan mjesec, "što otežava život ženama i djevojkama koje dugo i često putuju ili idu na, na primjer, Erasmus razmjenu",

12.02.2023. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno