« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
BORN IN THE USA

Kongres potvrdio proračun od 1.1 bilijun dolara

Američki Zastupnički dom velikom većinom je u srijedu prihvatio zakon o proračunu od 1,1 bilijun dolara koji ukida prijetnju prekida rada vlade do 30. rujna

Nakon četiri godine napokon pravi proračun
Nakon četiri godine napokon pravi proračun (Arhiva)
Više o

Barack Obama

,

Washington

,

proračun

,

američki Kongres

,

Senat

Kongres je napokon uspio izglasati Zakon o proračunu s 359 prema 67 što pokazuje snažnu dvostranačku potporu u donjem domu kojega kontroliraju republikanci i sada ide u Senat kojega kontroliraju demokrati na usvajanje do subote.

Zakon je proizvod proračunskog dogovora postignutog u prosincu koji također postavlja razinu trošenja za fiskalnu 2015. uklanjajući glavni izvor kongresnih sukoba za narednu godinu. Mnogi zastupnici kažu kako će to omogućiti donošenje normalnog proračuna po prvi put od 2009. prve godine na dužnosti predsjednika Baracka Obame.

Protekle četiri godine Kongres je financirao vladine agencije serijom improviziranih proračuna s brojnim prijetnjama zastoja u radu vlade.

Sukobi oko proračuna koje su izazivali zahtjevi republikanaca za smanjenjem deficita doživjeli su vrhunac u listopadu kada je spor oko financiranja Obamacare reformi zdravstvenog osiguranja izazvali 16-dnevni prekid u radu mnogih agencija i slanje na prinudni odmor tisuća zaposlenika vlade.

Suočen sa sve nižom popularnošću i djelomičnim izborima u studenom Kongres više ne pokazuje volju za politikom visokog rizika dopuštajući pregovaračima da dođu do dvostranačkog kompromisa.

No nije sigurno da će se kompromis održati. Do ožujka ili travnja Kongres će trebati odobriti novo povišenje granice saveznog zaduženja što su nadavno republikanci iskoristi kao sredstvo pritiska za veće rezanje potrošnje.

16.01.2014. 10:34:00
Novi komentar
nužno
nužno