« Zdravlje
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
BRAVO

Kongres podigao granicu za kupovinu cigareta na 21 godinu

Zakon će stupiti na snagu za devet mjeseci koliko će biti potrebno da se objave u službenim glasilima kao i sankcije za prekršitelje

Legalno tek s 21. godinom
Legalno tek s 21. godinom (Arhiva)
Više o

cigarete

Američki kongres prihvatio je u četvrtak zakon kojim dobnu granicu za kupnju cigareta i elektroničkih cigareta podiže s 18 na 21 godinu na cijelom području Sjedinjenih Država.

Time su nikotin i elektroničke cigarete uvršteni uz alkohol i kanabis (u američkim saveznim državama gdje je kanabis legaliziran) na popis proizvoda nedostupnih mladima do 21 godine. 

Do sada je takav zakon vrijedio u 19 od 50 američkih država, a prema novom saveznom zakonu vrijedi za sve od Aljaske do Floride. Zakon će stupiti na snagu za devet mjeseci koliko će biti potrebno da se objave u službenim glasilima kao i sankcije za prekršitelje.

Novi zakon donesen je u sklopu borbe protiv elektroničkih cigareta koje su zadnjih godina jako popularne među srednjoškolcima, pri čemu sve manje ljudi konzumira alkohol i tradicionalne cigarete.

Prema anketi 27,5 posto učenika završnih razreda srednje škole pušilo je elektroničku cigaretu u zadnjih mjesec dana, navodi vlada i uspoređuje s godinom 2016., kada je broj uživatelja iznosio 11,3 posto.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa željela je u rujnu donijeti zakon kojim bi posve zabranila uporabu aromatiziranih elektroničkih cigareta. Ljetos se dogodila kriza vezana uz pušače e-cigareta koji su pobolijevali na pluća.

Velika istraga pokazala je da je uzročnik te bolesti sastojak koji se dodaje u kanabis koji se prodaje na crnom tržištu. acetat vitamina E.  Do danas je registrirano 2.409 oboljelih, a umrle su 52 osobe.

Predsjednik Trump morao je odustati od posvemašnje zabrane aroma jer su ga savjetnici uvjerili da bi time izgubio glasove na predsjedničkim izborima u studenome 2020.

21.12.2019. 17:14:00
Novi komentar
nužno
nužno