« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
PRVA ZAKONODAVNA POBJEDA

Kongres i senat prihvatili gospodarske poticaje

Zakon stupa na snagu nakon što ga potpiše predsjednik Obama.

Demokrati iz predstavničkog doma Kongresa komentiraju prihvaćanje zakona.
Demokrati iz predstavničkog doma Kongresa komentiraju prihvaćanje zakona. (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

republikanci

,

gospodarski poticaji SAD-a

,

demokrati

Predstavnički dom američkog Kongresa i američki senat u petak su prihvatili zakon o gospodarskim poticajima vrijedan 787 milijarda dolara, koji treba biti glavni oslonac vlade predsjednika Baracka Obama u nastojanjima da izvuče zemlju iz recesije i pokrene gospodarstvo.

Zakon je u Kongresu prihvaćen s 246 glasova za i 183 protiv. Senat je paket izglasao s 60 glasova za i 38 protiv. Niti jedan republikanac nije glasovao za paket i time je propala široka dvostranačka podrška kojoj se nadao Obama.

Zakon o gospodarskim poticajima trebao bio pomoći u obnovi gospodarstva poreznim olakšicama za poduzeća i obitelji te saveznim ulaganjima oko pola bilijuna dolara u prometnu i eletroenergetsku infrastrukturu, školstvo, zdravstvo i obnovljive izvore energije. Oko 10 posto novca namijenjeno je naknadama i zdravstvenoj skrbi za oko 11 milijuna nezaposlenih, te bonovima za hranu za 35 milijuna socijalno ugroženih građana.

Paket poticaja trebao bi stvoriti ili sačuvati oko 3,5 milijuna radnih mjesta, kako tvrde Obama i demokrati. Analitička kuća Moody's Economy taj broj procjenjuje na 2,2 milijuna, a Global Insight na 2,5 milijuna radnih mjesta.

Središnji dio paketa je 400 dolara poreznih olaškica na godišnju plaću za pojedince i 800 za bračne parove. Umirovljenicima, ratnim veteranima, invalidima i drugima koji ne plaćaju porez na plaću bit će isplaćeno po 250 dolara.

Poduzećima paket donosi više poreznih olakšica, uključivo bržu amortizaciju opreme kupljene 2009. te poticaje za tvrtke koje proizvode ili ulažu u obnovljive izvore energije, kao što su sunčeva i energija vjetra. Predviđena je i olakšica za tvrtke koje restrukturiraju svoj dug bez stečaja.

Oporbeni republikanci usprotivlili su se paketu poticaja, tvrdeći da uključuje previše potrošnje, a premalo poreznih olakšica, te da nije dostatan za pokretanje gospodarstva. Iako bi ih birači mogli osuditi jer se protive vladinim mjerama za izlazak iz krize, republikaci računaju da im neuspjeh paketa poticaja u pokretanju gospodarstva može pomoći na kongresnim izborima za dvije godine i predsjedničkim 2012. godine.

Obama je prilikom obraćanja poslovnim čelnicima u Bijeloj kući nazvao stimulativni paket kamenom temeljcem svojih planova gospodarskog oporavka "te šansom generacije da postupi odvažno i pretvori nevolju u mogućnost". (hina/metro-portal)

14.02.2009. 13:44:58
Novi komentar
nužno
nužno