« Glazba
objavljeno prije 10 dana i 12 sati
NOVOSTI

Koncertom "Glazba dubrovačkih ljetnikovaca" započela manifestacija "Igre u Zagrebu"

Manifestacija Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu se u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba održava u rujnu povodom proslave jubilarnih sedamdesetih Igara

Sjajan koncert!
Sjajan koncert! (Arhiva)
Više o

Igre u Zagrebu

,

Dubrovačke ljetne igre

,

Glazba dubrovačkih ljetnikovaca

Koncertom Glazba dubrovačkih ljetnikovaca održanom sinoć, 6. rujna u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, otvorena je manifestacija Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu koja se u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba održava u rujnu povodom proslave jubilarnih sedamdesetih Igara.

Publici su se na početku obratile ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović te intendantica Dora Ruždjak Podolski, a zatim i Milana Vuković Runjić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, izrazivši zadovoljstvo i zahvalnost za suradnju koja je omogućila da po prvi puta u 70 godina postojanja Igara publika u glavnome gradu može vidjeti reprezentativan izbor iz bogatog programa ovog najstarijeg i najvećeg nacionalnog festivala.

Ansambl sastavljen od vrhunskih glazbenika (Bojan Čičić - violina; Franko Klisović - kontratenor; Elin White, Ana Vasić - violine; Hiwote Tadesse - viola; Lea Sušanj Lujo - violončelo; Stjepan Nodilo, Manuela Maria Mitterer - klasična oboa; Hermann Ebner, Atay Bagci - klasični rog; Izidor Erazem Grafenauer - teorba; Tomislav Fačini - čembalo) izveo je šestu, četvrtu te treću i petu simfoniju Luke Sorkočevića, znamenitog Dubrovčanina i prvog hrvatskog skladatelja simfonija. Izvedbe Händelove arije Cezara iz prvog čina opere Julije Cezar u Egiptu te Vivaldijeve arije Judite iz prvog dijela oratorija Juditha triumphans u interpretaciji sjajnog mladog kontratenora Franka Klisovića nagrađene su ovacijama publike. Trostavačni violinski koncert Antonia Vivaldija skladan prigodom Svečanosti jezika sv. Ante Padovanskog izveo je violinist Bojan Čičić, a za svoju senzacionalnu izvedbu ovaj virtuozni violinist nagrađen je dugim pljeskom i povicima Bravo!. Prvotno najavljen na platou Gradec, koncert je zbog kiše izveden u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, najstarijoj glazbenoj ustanovi u Hrvatskoj s kontinuiranim djelovanjem te ujedno najstarijoj zagrebačkoj koncertnoj dvorani.

Iduće na programu su dvije rasprodane izvedbe Malog princa 8. rujna u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Izvedba predstave Pod balkonima prema Ranku Marinkoviću u režiji Darija Harjačeka je u Zagrebačkom kazalištu mladih 13. rujna u 20 sati, a izložba Iza Igara fotografa Marka Ercegovića bit će otvorena u Kulturno informativnom centru od 17. do 26. rujna. Program Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu zaključit će vrhunski jazz koncert Avishai Cohen trija 25. rujna, u 20 sati, u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Zagreb, a na dan koncerta, sam Avishai Cohen, održat će radionicu za studente i ostale zainteresirane.

Detaljne informacije o programu i ulaznicama dostupne su na:

http://www.infozagreb.hr/dubrovacke-ljetne-igre-u-zagrebu

http://www.dubrovnik-festival.hr/hr/program

 

07.09.2019. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno