« Zdravlje
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
SPAS?

Kombinacije antibiotika spašavaju svijet?

Novi nalazi su u suprotnosti s uvriježenim stavom po kojem je kombiniranje više od dvaju antibiotika povezano sa slabijim rezultatima liječenja

Ipak ih možemo savladati?
Ipak ih možemo savladati? (Wikipedia)
Više o

antibiotici

,

superbakterije

,

kombinacije

Superbakterije polako dobivaju bitku protiv klasičnih antibiotika i stručnjaci već godinama panično traže nove, jer postoji realna mogućnost da ostanemo bez ikakvog saveznika u borbi protiv opasnih bolesti zbog rastuće rezistencije bakterija na antibiotike zbog prevelike i neselektivne uporabe.

No, razvoj novih antibiotika dug je i kompliciran posao, pa su se neki znanstvenici dosjetili jadu i krenuli kreativno spajati anibiotike s priličnim uspjehom - pokazalo se da kombinacije od po četiri ili pet antibiotika mogu povećati izglede za uspjeh u borbi protiv opasnih bakterija.

Nakon eksperimenata provedenih na uzorcima Escherichije coli otkriveno je oko 8000 ovakvih kombinacija antibiotika.

Znanstveni časopis Systems Biology and Applications piše kako su pri kreiranju ovih kombinacija korištene različite doze samo osam antibiotika.

Novi nalazi su u suprotnosti s uvriježenim stavom po kojem je kombiniranje više od dvaju antibiotika povezano sa slabijim rezultatima liječenja.

Istraživači vjeruju kako će novi nalazi znatno doprinijeti zaštiti javnog zdravlja u vrijeme rastuće rezistencije na antibiotike.

09.09.2018. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno