« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
OSVRT

Kolorizam Ranka Ajdinovića

O važnim osobitostima slikarskog opusa ovoga umjetnika već smo pisali ali valjalo bi istaknuti još jedan vrlo važan element, a to je kolorizam

Ranko Ajdinović
Ranko Ajdinović (Miroslav Pelikan)

Opus suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog slikara iz Karlovca Ranka Ajdinovića temelji se na nizu ciklusa velikih formata s klasičnim apstraktnim motivima.

O važnim osobitostima slikarskog opusa ovoga umjetnika već smo pisali ali valjalo bi istaknuti još jedan vrlo važan element, a to je kolorizam. Ajdinovićeve slike preplavljene su raznolikim oblicima različitih ključnih boje koji jednostavno na slici izviru poput vrtloga,iz dubine slike.

Ako pogledamo novije radove iz razdoblja 2016. - 2021., sve su akril - kombinirano na platnu, dimenzije radova su od 80 x 80 do 150 x 120 cm., jasno možemo uočiti gibajući vrtlog radosti koji se kroz prisutne boje na slici emanira u okolni prostor.

Gledatelj suočen s Ajdinovićevom slikom može osjetiti samo radost,optimizam, dok boje lagano teku prema njemu i stvara se osjećaj kako je promatrač u središtu zbivanja.

Vrtlog radosti koji na površinu izbacuje niz kvadrata,svaki u svojoj boji, ponegdje između njih zaluta i poneki oval ili dvije paralelne linije ili dvije, tri okomite zagrebane crte, neprestano,poput vulkana, ne tako snažno, ali konstantno, diše i iz vlastite dubine na svjetlo dana izbacuje obojene raznolike forme, stvarajući novi sloj nefigurativnoh svijeta.

Kolorizam Ranka Ajdinovića nosi sve osobene autorske specifičnosti, to je doista izdvojeni svijet boja.

Piše: Miroslav Pelikan
07.08.2021. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno