« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
PREDSJEDNIČKI WANNABEE

Kolinda raspalila po Josipoviću

Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u intervjuju za subotnji Večernji list kako je duboko zabrinuta zbog podijeljenosti hrvatskog društva, nezaposlenosti i gospodarske krize

Kolinda bi rado na Pantovčak
Kolinda bi rado na Pantovčak (Arhiva)
Više o

Kolinda Grabar-Kitarović

,

Ivo Josipović

,

Akcijski plan Barbika

Kolinda Grabar Kitarović dala je svoj prvi intervju kao HDZ-ova kandidatkinja za predsjednika Republike Hrvatske i, očekivano, obrušila se na Ivu Josipovića. No, u intervjuu se nije osvrnula na Akcijski plan Barbika, što se očekivalo.

'Funkcija predsjednice ne privlači me zbog crvenog tepiha.. Držat ću se mjesta koje mi određuje Ustav RH, ali ću svojim djelovanjem, politički utjecajem i primjerom neprestance i dosljedno ukazivati na ono što ne valja u državi te neću ignorirati probleme', izjavila je, među ostalim, Grabar Kitarović.

Kritizirajući rad sadašnjeg predsjednika Ive Josipovića i njegova ureda, gdje radi više od stotinu zaposlenika, plus razne savjetničke skupine po nekoliko desetaka vanjskih stručnjaka, rekla je kako već 'četiri i pol godine nitko u Hrvatskoj nije do sada vidio što su napravili, kako ostvaruju tzv. program nove pravednosti'.

Predsjednik, kaže Grabar Kitarović, može i mora svojim ponašanjem i primjerom utjecati na važna pitanja u državi a najviše se to odnosi na gospodarska pitanja. 'Vrlo je loše to što predsjednik proteklih godina gotovo da nije ni spomenuo gospodarstvo bojeći se da će se time zamjeriti premijeru Milanoviću. Najbolji dokaz za to jest činjenica da se njegov gospodarski savjet nije niti jednom ozbiljnije oglasio tijekom cijelog mandata', rekla je, među ostalim, HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu dodajući kako je Josipović o energetici progovorio prije mjesec dana, tek pošto ju je HDZ predstavio kao dio svog gospodarskog programa.

Predsjednik Josipović, nastavlja Grabar Kitarović, nikada nije inicirao sjednicu Vlade o gospodarskim pitanjima pozivajući se na proceduralne 'zavrzlame', za razliku od njegova prethodnika koji je tu ustavnu mogućnost iskoristio kada je gospodarstvo stajalo neusporedivo bolje nego danas.

Smatra da Vlada i predsjednik i dalje svoje politiku fokusiraju na ideološka pitanja a ne pitanja poput nezaposlenosti ili odlaska mladih iz Hrvaske.

'Moj plan je iskoristiti priliku koju šef države ima i javno progovoriti o problemima čije rješavanje više ne možemo odgađati. Moramo kao nacija pronaći novu inspiraciju kao što smo je imali u Domovinskom ratu'.

Osvrćući se na svoj život izvan Hrvatske, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a zadužena za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović je kazala je kako se on odvijao u Hrvatskoj jednako kao u inozemstvu te da zbivanja u Hrvatskoj prati dnevno, a njezino međunarodno iskustvo može joj samo pomoći u obavljanju predsjedničke dužnosti. Kaže kako je za odluku o njezinoj kandidaturi bio presudan iskren odnos s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i stranačkim vodstvom, koji poštuju njezino mišljenje.

05.07.2014. 11:07:00
Novi komentar
nužno
nužno