« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
STVARNO?

Koliko je Njemačka proizvela struje iz ugljena prošle godine?

Njemačka je u 2022. godini proizvodila znatno više struje u termoelektranama na ugljen čiji je udio u proizvodnji dosegnuo 33,3 posto

E moji Nijemci...
E moji Nijemci... (Arhiva)
Više o

Njemačka

,

termoelektrana

,

ugljen

Zelena tranzicija my ass - proizvodnja električne energije u termoelektranama na ugljen porasla je lani za 8,4 posto, utvrdio je statistički ured.

Ugljen je s 33,3 posto udjela u ukupnoj proizvodnji bio zastupljeniji nego u 2021. kada je njegov udio iznosio 30,2 posto.

Na drugom je mjestu vjetar s udjelom od 24,1 posto, većim za 2,5 postotnih bodova nego u 2021. i povećanjem proizvodnje za 9,4 posto, izračunao je Destatis, napominjući da je 2021. bila godina s malo vjetra.

Udio prirodnog plina pao je pak s 12,6 na 11,4 posto, pokazuju podaci statističkog ureda, objavljeni u četvrtak.

Regulator za mreže objavio je u petak da u Njemačkoj trenutno struju proizvodi 14 elektrana na ugljen i jedna na naftu nakon što je vlada donijela odluku kojom se dopušta prodaja struje iz tih elektrana.

Elektrane su ili ponovno priključene na mrežu ili nisu ni bile isključene zbog plinske krize, pokazuje izvješće agencije.

Obustava njihova rada trenutno nije u planu, odgovorio je njezin glasnogovornik na upit agencije Dpa.

Prema uredbi njemačke vlade, struja proizvedena u rezervnim elektranama koje kao pogonsko gorivo koriste kameni ugljen ili naftu moći će se prodavati do kraja ožujka 2024.

12.03.2023. 16:00:00
Novi komentar
nužno
nužno