« Život
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
DUGOVJEČnOST

Koliko dugo stvarno možemo živjeti?

Kada starimo naše zdravlje biva sve lošije, a rizik od smrti sve veći. Međutim, u ekstremnim godinama taj se trend zaustavlja...

Koje su granice?
Koje su granice? (Arhiva)
Više o

vječna mladost

,

eliksir mladosti

,

dugovječnost

,

ljudski vijek

Dugovječnost i vječna mladost opsesija je ljudskog roda od davnina - pogotovo kad čitate Bibliju punu Metuzalema i slične ekipe kojima je par sto godina trebalo da uđu u pubertet... a u današnje doba ste na televiziji kad dogurate do stotke...

U znanosti dugo traju prijepori o tome je li ljudski životni vijek dosegao vrhunac. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature 2016., ljudski je životni vijek došao do maksimuma 1997. kada je Francuskinja Jeanne Calment umrla u 122. godini.

Međutim, novi članak objavljen u časopisu Science ukazuje na mogućnost produljenja ljudskog životnog vijeka. Autori, naime, smatraju da životni vijek ljudske vrste postaje dulji protokom vremena. 

Znanstvenici su na temelju podataka prikupljenih o 3800 stogodišnjaka u Italiji pokazali da se rizik od smrti usporava nakon 105. godine.

- Kada starimo naše zdravlje biva sve lošije, a rizik od smrti sve veći. Međutim, u ekstremnim godinama taj se trend zaustavlja - navodi suautor studije Kenneth Wachter, profesor statistike na kalifornijskom Sveučilištu Berkeley. 

- Ne ide nabolje, naravno, ali rizici prestaju rasti. Izravnavaju se. To se naziva zaravan smrtnosti - rekao je Wachter AFP-u.

Istraživači su analizirali podatke prikupljene od svih stanovnika Italije koji su imali 105 ili više godina između 2009. i 2015., čime je istraživanjem obuhvaćeno 3836 osoba.

Ako rezultate istraživanja potvrde druge studije, to bi moglo značiti da granica ljudskog životnog vijeka tek treba biti dosegnuta.

Očekivano trajanje života kontinuirano raste na globalnoj razini od 19. stoljeća, ali je u posljednjim desetljećima došlo do usporavanja. 

 

29.10.2018. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno