« Kultura
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
OSVRT

Kolaži Antuna Vuksana

Antun Vuksan stvara kolaže s primorskim i kontinentalnim motivima, segmente prostora koji nas okružuju i koje u žurbi često ne vidimo, ne osjećamo, ne slutimo...

Genijalni kolaži Antuna Vuksana
Genijalni kolaži Antuna Vuksana (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Antun Vuksan

Antun Vuksan, slikar vrlo specifičnog rukopisa, autor obimnog i složenog opusa koga čini nekoliko značajnih ciklusa izvedenih u praktično svim tehnikama, njeguje još jednu tehniku, naizgled jednostavnu i ne tako skupu ali iznimno kompliciranu.

Riječ je o kolažu, ljepljenju i sastavljanju raznolikih komadića papira ( novine, časopisi, reklame...) u novu jedinstvenu cjelinu koja nosi sva artistička obilježja autora.

Antun Vuksan stvara kolaže s primorskim i kontinentalnim motivima, segmente prostora koji nas okružuju i koje u žurbi često ne vidimo, ne osjećamo, ne slutimo, ne opažamo njihovu jednostavnost ljepote, prolazimo slijepi pored njih zamišljajući nedohvatljive udaljene prostore kao mjesta koje ipak jednom valja dodirnuti.

Vuksan vještim kolažiranjem uspijeva od komadića raznobojnih papira , svakojakih oblika i stanja, debljine i boje, udahnuti život novo stvorenom jedinstvenoj pojavnosti likovnog djela.

Sve što nije učinio, naslikao u akvarelu, ulju, akrilu, Vuksan realizira u tehnici kolaža, ističući začudnost ljepote, osobenost mikro prostora, neobičnost i nesvakidašnjost.

Možda kolaži ne izazivaju izraziti interes ljubitelja umjetnosti, većinom ih se doživljava kao radoznalost umjetnika ili dodatno artističko promišljanje o određenom problemu ili pogledu, no Vuksan im pristupa kao prirodnom elementu umjetnosti, uživajući u traženju i polaganju na podlogu svakog djelića šarenog papira , koji će uskoro oživjeti i činiti novi svijet.

Vuksanovi kolaži su vrlo privlačni, zanimljivi, u mnogome sličnog pristupa koji slikar njeguje u radu s akvarelom i uljem, no istodobno i različiti, osobeni, izvorni, ne ponavljajući.

Antun Vuksan dokazao je i u kolažu svoj snažni talent i iznimnu umjetničku vještinu, tretirajući i u ovoj tehnici svoje omiljene motive, pronalazeći u kolažu nove izazove a ne tražeći u njima trenutke odmora od ulja i platna

Piše: Miroslav Pelikan
10.12.2017. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno