« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
LIJEK PROTIV RAKA?

Koktel s nano česticama uništava stanice raka u roku 24 sata

Lijekovi s nano česticama mogu ciljano uništiti maligne stanice raka, otkrili su američki znanstvenici

Čestice
Čestice (Shutterstock)
Više o

nanotehnologija

,

kemoterapija

,

liječenje raka

,

lijek protiv raka

,

nano čestice

Lijekovi s nano česticama mogu učinkovito uništiti stanice raka, tvrde američki znanstvenici sa Sveučilišta New Mexico. Istraživanje su proveli na staničnoj kulturi tumora jetre koju su doveli u kontakt s tisućama nano čestica koje su u roku 24 sata u potpunosti uništile maligne stanice.

Liječenje raka pomoću nano čestica ima manje nuspojava od današnje kemoterapije te bi u budućnosti moglo u potpunosti zamijeniti kemoterapiju kakvu danas poznajemo, napisali su znanstvenici u časopisu "Nature Materials".

Stručnjaci za nanotehnologiju u medicini izradili su porozne kuglice od silicijevog dioksida. Kuglice su potom umočili u otopinu od lijekova koji se inače koriste prilikom kemoterapije. Kako bi čestice pronašle tumor i poštedjele zdravo tkivo, dobile su dodatan površinski sloj liposoma i molekule peptida.

Pokusi u laboratoriju pokazali su da je metoda učinkovita. Nano čestice opremljene na opisan način uspješno su pronalazile maligne stanice u koje su ispuštale ljekovite tvari te je u 97% slučajeva došlo do potpunog uništenja odgovarajućih stanica tumora unutar 24 sata.

Kako navedena metoda ne napada imunitet i zdrave stanice nego gotovo isključivo bolesno tkivo, mogla bi bitno ublažiti nuspojave kemoterapije. Nakon pokusa u laboratoriju slijede istraživanja na miševima. Tek nakon toga su moguća klinička ispitivanja na pacijentima koji boluju od raka.

20.04.2011. 07:20:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  slavkoni
  30.01.2012. 22:30
  gde kupiti gde nabaviti ovaj koktel ako neko ima informacije naka salje na mail cavalija@gmail.com unapred zahvalan
 2. avatar
  željko
  14.11.2014. 16:07
  bio bih zahvalan ako netko ima informaciju o tome. Možda pomognete spasiti život.
  Mail je funghimisic@yahoo.com
Novi komentar
nužno
nužno