« Ekosfera
objavljeno prije 9 mjeseci i 29 dana
UPS?

Koji kamioni ispadaju iz prometa?

Europska unija trebala bi zahtijevati da novi kamioni imaju nultu emisiju CO2 počevši od 2040. godine

Stižu problemi za prijevoznike?
Stižu problemi za prijevoznike? (Arhiva)
Više o

CO2

,

kamioni

Europska unija priprema strože ekološke standarde za nove kamione na europskom tržištu, a krajnji bi cilj bila nulta emisija CO2  do 2050. godine na području Unije .

U veljači je Europska komisija, koja priprema zakone EU-a, predložila proizvođačima da do 2040. godine smanje prosječnu emisiju CO2 svih novih kamiona u prodaji za 90%.

Europski parlament razmotrit će pooštravanje tog pravila na 100%, stoji u nacrtu izvješća zastupnika i glavnog pregovarača EP-a Yannicka Jadota iz kluba Zelenih.

Smanjenje CO2 za kamione u 2030. trebalo bi iznositi 65%, a u 2035. čak 95%, drži Jadot.

"Ovo je stvarno nešto što trebamo kako bismo bili sigurni da su europski proizvođači na dobrom putu u odnosu na međunarodnu konkurenciju", dodao je.

Neki proizvođači već su se obvezali dekarbonizirati svoja teška vozila. Daimler Truck obećao je da će njihovi novi kamioni biti CO2 neutralni od 2039. u Europi, SAD-u i Japanu.

Zastupnici u Europskom parlamentu glasovat će o Jadotovom nacrtu izvješća kasnije ove godine prije pregovora s vladama članica EU-a o konačnom zakonodavstvu.

Nizozemska i Danska su, primjerice, podržale smanjenje emisije CO2 od 100% do 2040., dok drugi, među kojima i Češka Republika, smatraju da EU ne bi trebala postaviti taj dugoročni cilj.

Jadot je rekao da bi puštanje kamiona koji emitiraju CO2 iza 2040. godine u prometu ugrozilo temeljni klimatski cilj Europske unije.

Kamioni u EU-u su 2021. u prosjeku bili stari 14 godina i imali dizelske motore, stoji u podacima koje je objavilo Europsko udruženje proizvođača automobila.

03.07.2023. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno