« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 13 dana
SAVJETI

Koji bi med trebali koristiti?

Livadski, bagremov, šumski, lipov, suncokretov... Ili neki drugi? Ovo su samo neka od pitanja koja muče mnoge potrošače i ljubitelje meda

Koji vi volite?
Koji vi volite? (Arhiva)
Više o

med

,

najbolji med

Med je savršena hrana, to dobro znamo, no vjerojatno nemali broj vas zapravo nikad niti ne koristi taj sjajni proizvod. E pa, možda budete nakon što sve ovo pročitate...

Kvaliteta i količina meda nije svake godine identična, to znači da varira u ovisnosti od sezone do sezone. Neki od faktora koji utječu na kvalitetu meda jesu vremenski uvjeti, teritorijalna rasprostranjenost biljnih vrsta, kao i međusobne interakcije ova dva prirodna faktora.

Također, važan parametar predstavlja i temperatura, zatim količina padalina u tijeku vegetacije pojedinih biljnih vrsta, što je jako bitno zbog nektara koji će biljke dati, kao i kakav će njegov sastav biti.

Ljudski faktor u proizvodnji meda jako je bitan, kvaliteta i sigurnost meda također u velikoj mjeri ovise i od samog pčelara koji ga proizvodi.

Veoma je važno na koji način pčelar brine o svojim pčelama.

Poznate su brojne narodne izreke o medu, a jedna se tiče i njegovih ljekovitih svojstava. "Uzimajte med kao hranu da ga poslije ne biste koristili kao lijek."

Bagremov med se preporučuje maloj djeci i osobama s blagom polenskom alergijom zbog blagog ukusa i nešto manjeg sadržaja polena. Livadski med se preporučuje za svakodnevnu upotrebu.

Suncokretov med se preporučuje osobama s kroničnim kardiovaskularnim oboljenjima. U brojnim studijama prikazano je pozitivno djelovanje meda od bagrema i lipe na dišne puteve.

Također se spominju i neke druge vrste meda za jačanje imunološkog sistema, poboljšanje krvne slike ili umanjenje katarakte.

Neosporno je koliko je med zdrav i pogodan za jačanje imunološkog sistema kod ljudi. Ipak, bitno je reći da isti med različito djeluje kod raznih ljudi, da je sve stvar subjektivnog reagiranja organizma.

Svaki prirodni med je zdrav na svoj način, tako da ga slobodno možete jesti. Ali morate znati da ne reagira svaki organizam isto. Ne može se sa sigurnošću zaključiti da će, ono što pomogne jednoj osobi, pomoći i drugoj

26.04.2023. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno