« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ŠARENILO

Koje su boje najčešće kradeni automobili

Najviše se kradu crna, plava i metalik siva vozila

Ružičasti Mustang - njega sigurno nitko neće ukrasti
Ružičasti Mustang - njega sigurno nitko neće ukrasti (Deviantart)
Više o

automobili

,

krađe

,

boja

,

auti

Kad kupujete novi ili novi polovni automobil, možda biste trebali obratiti posebnu pozornost i na to koje je boje jer biste pravilnim odabirom mogli sniziti rizik od krađe za pola. Što je popularnija boja vašeg vozila to su veće šanse da bude ukradeno, a dokaz za to stoji u rezultatima istraživanja nizozemskih stručnjaka sa Sveučilišta Tilburg. Čisto za primjer, ružičasti automobili se gotovo ikada ne kradu.

Diljem svijeta oko 86 posto svih automobila prodanih 2009. godine bilo je crne, plave, bijele i srebrno ili metalik sive boje, stoji u podatcima DuPonta, vodećeg proizvođača automobilskih boja. Ostalih 14 posto obuhvaća zelenu, žutu, narančastu i ružičastu.

Ekonomist Ben Vollaard sa spomenutog sveučilišta usporedio je te podatke s statistikom ukradenih vozila u Nizozemskoj između 2004. i 2008. godine. Pozornost je usmjerio na vozila koja su inače najpopularnija među kradljivcima - 15 svjetskih najpopularnijih marki vozila ne starijih od tri godine.

Najčešće se kradu crna, plava i metalik siva vozila, pokazali su rezultati.

Međutim, zašto kradljivci bježe od automobila življih boja? Možda mislite da je to zato što je takvih vozila manje, odnosno crnih, plavih i metalik sivih više, te da neobične boje privlače previše pozornosti, no bili biste djelomično u pravu. Ključni čimbenik za krađu je mogućnost preprodaje, stoji u istraživanju. Drugim riječima, što je boja neobičniji, to je teže automobil preprodati, pa čak i ako se radi o prodaji za dijelove. Kriminalci u 85 posto slučajeva automobile kradu radi preprodaje, a u ostalih 15 radi dijelova. Dakle, preprodaja je važnija od straha da će biti uhvaćeni. Pokazalo se i da kradljivici ne izbjegavaju lude boje zbog straha od privlačenja pozornosti već opet zbog toga što ih je teško preprodati.

Na primjer, crvena - koja očito privlači veliku pozornost - biula je jako popularna u Nizozemskoj tijekom 1990-ih kad je oko 25 posto novih automobila bilo te boje. S vremenom, popularnost boje je opala i9 danas je samo oko 5 posto vozila crveno. To je svjetski trend što potvrđuju i u DuPontu. Međutim, lopovi tada nisu brinuli što su auti crveni i što privlače pozornost jer su tada svi oni popularni bili crveni pa ih je bilo lako preprodati. Danas ulogu crvene iz 90-ih imaju crna, plava i metalik siva.

Vollaard savjetuje da je najbolji način da odvratite lopove od krađe vozila da kupite ono malo luđe boje - na primjer, ružičaste. Naravno, ako vam to nije problem, a svakako ako to baš želite.
30.06.2011. 17:45:00
Novi komentar
nužno
nužno