« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine
SAVJETI :)

Koje se bolesti mogu vidjeti u - očima?

Kažu da su oči ogledalo ljudske duše i odražavaju sve što se čini skrivenim, no, istovremeno mogu biti i reflektor vašeg zdravlja.

Što se vidi u njima?
Što se vidi u njima? (Arhiva)
Više o

oči

,

oko

,

bolesti

Oči su ogledalo duše, kažu pjesnici, no istovremeno su odličan način prevencije cijelog niza bolesti. Naime, pravovremeno uočavanje određenih znakova može nam pomoći da se što prije obratimo liječniku i tako spriječimo daljni razvoj komplikacija, piše Times of India.

U nastavku donosimo šest zdravstvenih problema koje vaše oči mogu otkriti.

Dijabetes - zamagljen vid je čest problem s očima koji može biti povezan i s dijabetesom tipa 2. Kronično visoka razina šećera u krvi opterećuje krvne žile, što rezultira krvavim mrljama koje se mogu uočiti u stražnjem dijelu očiju. Krvave oči znače da je razina šećera u krvi dosegla opasnu razinu. Takvo stanje zahtijeva hitnu pozornost jer izostanak liječenja dijabetesa može dovesti do sljepoće.

Infekcija - vidljiva bijela mrlja na rožnici može biti znak infekcije rožnice. Najčešće se događa osobama koje koriste kontaktne leće umjesto naočala. Naime, leće kontaminirane bakterijama ili gljivicama čest su uzrok infekcije, a takvo stanje može dovesti do ožiljaka na rožnici i boli.

Oštećena mrežnica - jeste li ikada primijetili sitne čestice koji se ponekad kreću oko vašeg vidnog polja? Radi se o tzv. plutajućim česticama koje su povremeno svima vidljive. ali nagli porast broja plutača ukazuje na pucanje ili odvajanje mrežnice. Ove znakove ne treba zanemariti jer s vremenom mogu dovesti do ozbiljnog oštećenja očiju.

 

Rak - kada se stanice raka počnu širiti na druge dijelove tijela, znakovi se mogu pojaviti čak i u očima. Abnormalne lezije ili tumori unutar struktura oka kao što je uvea (srednji sloj tkiva u stijenci oka) ukazuju na to da su se stanice raka proširile na oči. U slučaju da imate problema poput zamagljenog vida, boli u očima, vidite bljeskove ili crne točkice - obratite se svom liječniku.

Visok kolesterol - visoka razina kolesterola u krvi može postupno ostaviti posljedice i na vašim očima. Vidljivi znak je bijeli, sivi ili plavi prsten formiran oko šarenice. Iako prsten također nastaje zbog starenja, drugi razlog može biti visoka razina kolesterola. Ako u bilo kojoj dobi vidite prsten u očima, provjerite razinu kolesterola. Visok kolesterol može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Žutica - ako vam bjeloočnice požute, to ukazuje da bolujete od žutice. To je stanje koje se javlja zbog prekomjerne količine bilirubina u vašoj krvi. Količina bilirubina se povećava kada vaša jetra ne može pravilno filtrirati krv. Osim očiju, požutiti mogu i urin i koža.

13.04.2022. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno