« Život
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
EHHH...

Koje droge uzimaju Hrvati?

Analiza je pokazala i da se u više od tri četvrtine gradova tipično rekreativne droge, kokain i MDMA, više koriste vikendom nego radnim danima

Droge se traže...
Droge se traže... (Arhiva)
Više o

droge

,

Hrvati

Hrvati se vole drogirati, a nije samo problem u pandemiji i ratu, već je to odavno, pokazalo je zanimljivo istraživanje.

Tako je Zagreb četvrti grad u Europi po dnevnoj potrošnji kanabisa, 11. po potrošnji kokaina, 12. po potrošnji amfetamina te 14. grad po dnevnoj potrošnji MDMA, pokazali su rezultati europskog znanstvenog projekta analize otpadnih voda.

Rezultate najvećeg europskog istraživanja otpadnih voda iz 2021. koje su proveli organizacija za epidemiologiju otpadnih voda SCORE i Agencija za droge EU-a.

Projekt je analizirao otpadne vode u 75 europskih gradova iz 23 zemlje Europske unije te Turske i Norveške kako bi se istražila ponašanja konzumenata droga. To je najveći broj zemalja koje su do sada sudjelovale, unatoč kontinuiranom problemu pandemije koronavirusa u razdoblju istraživanja. 

Od Barcelone do Limassola i od Osla do Porta, studija je analizirala dnevne uzorke otpadnih voda tijekom jednotjednog razdoblja između ožujka i svibnja 2021. Otpadne vode od oko 45 milijuna ljudi analizirane su na tragove četiri ilegalna stimulansa: kokaina, amfetamina, metamfetamina i MDMA/ecstasyja te kanabisa.

Studija je ukazala na sveukupni porast detekcije četiri od pet ispitivanih droga jer je MDMA bila jedina droga kod koje je zabilježeno smanjenje u većini gradova.

Droge su bile ravnomjernije utvrđene na svim lokacijama istraživanja, sa svih pet supstanci pronađenih u gotovo svim gradovima. To se razlikuje od prethodnih godina kada su uočeni raznovrsniji geografski obrasci.

Sve u svemu, para nema - a droge očito ima...

23.03.2022. 11:02:53
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    23.03.2022. 15:35
    Koju god uzimaju nece dugo zivjet...
Novi komentar
nužno
nužno