« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
(NE)RAZUMNO

Koja je stvarna cijena popularnih gadgeta?

Tko najviše zarađuje na nama, a tko svoje uređaje nudi po koliko-toliko razumnim cijenama?

(Getty Images)
Više o

iPhone 3GS

,

Kindle Fire

,

novi iPod

,

Nexus One

,

iPad

Troškovi potrebni za izradu iPoda, Xboxa i ostalih elektroničkih ljubimaca koje gotovo svakodnevno koristimo određuju najnižu cijenu po kojoj se ti proizvodi nude na tržištu.

Međutim, kolika je zapravo stvarna cijena komponenata koje se nalaze u nekom proizvodu, a koliko su cijene popularnih gadgeta napuhane zbog veće zarade, pitali su se stručnjaci agencije za istraživanje tržišta iSuppli.

Rastavili su trenutno najpoželjnije uređaje na sastavne dijelove i doznali njihove prave vrijednosti.

Apple iPhone 3GS

Maloprodajna cijena: od 199 dolara
Stvarna cijena: 179,16 dolara

Najnoviji iPhone koji se na američkom tržištu pojavio na ljeto 2009. nije puno skuplji od svojih prethodnika. Dok je cijena između prve i druge generacije iPhone bila čak 53 dolara viša, model 3GS je samo pet dolara skuplji od 3G-a. Razlog tome je usporavanje rasta cijena memorijskih kartica, niža cijena nove kamere te poseban Samsungov čip koji je u godinu dana poskupio za samo jedan dolar.

Amazon Kindle 2

Maloprodajna cijena: 359 dolara
Stvarna cijena: 185,49 dolara

Druga generacija e-čitača tanja je od prethodnika i dosta sofisticiranija. Najskuplja komponenta je 60 dolara vrijedan ekran marke E Ink Corp., a slijede ga Novatelov wireless sustav za 40 dolara, baterija, čipovi i dvije vrste memorije.

iPod Shuffle

Maloprodajna cijena (4GB): 49 dolara
Stvarna cijena: 22 dolara

Novi iPod shuffle lišen je bilo kakvih dodatnih funkcija osim sviranja glazbenih datoteka. Najskuplje komponente su flash memorija i Samsungov čip koje zajedno vrijede 12 dolara. Baterija jedva prelazi cijenu od jednog dolara, dok su slušalice vrijede dolar i 20 centi.

Google Nexus One

Maloprodajna cijena: od 529 do 179 dolara
Stvarna cijena: 174 dolara

Googleov smartphone obavezno dolazi s operativnim sustavom Android i bez dvogodišnjeg ugovora s T-mobileom košta 529 dolara, dok je uz ugovornu obvezu znatno dostupniji (179 dolara).

Apple iPad

Maloprodajna cijena: 499 dolara
Stvarna cijena: od 220 do 334 dolara

Apple je najavio da će u narednih šest mjeseci izdati čak šest modela iPada - po tri verzije sa i bez 3G-a. Stručnjaci iSupplija su izračunali da će iPad 3G od 32 GB biti najprofitabilniji od svih šest modela jer će mu maloprodajna cijena od 729 dolara znatno odskakati od stvarne cijene komponenata (276 dolara).

15.02.2010. 10:22:00
Novi komentar
nužno
nužno