« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
ZNATE LI?

Koenzim Q10 - zvuči kao šala, ali je stvarno sjajan

Koenzim Q10, poznat i kao CoQ10, tvar je koja pomaže u stvaranju energije u našim stanicama. Jedan je od osnovnih tjelesnih koenzima te je strukturno sličan vitaminu E, no ima snažnije antioksidativno djelovanje.

Najčešće čujemo o njemu u njezi lica
Najčešće čujemo o njemu u njezi lica (Arhiva)
Više o

koenzim Q10

Ovaj koenzim prirodno se stvara u našem tijelu, no njegova proizvodnja s godinama opada. Manjak koenzima Q10 povezan je s mnogim zdravstvenim bolestima poput problema sa srcem i krvnim žilama, dijabetesom, upalom desni, poremećajima mozga, Parkinsonovom bolešću i raznim oblicima raka. Također, niska razina koenzima Q10 može biti posljedica genetskog nedostatka u sintezi ovog koenzima, nedostatak, mitohondrijske bolest ili oksidativni stres.

Prednosti koenzima Q10

Na početku života jetra je ta koja sintetizira koenzim Q10 iz hrane, no kako funkcija jetre slabi, tako se i razina koenzima Q10 počinje smanjivati. Ta promjena događa se najčešće nakon 35. godine života pa je tada pravo vrijeme uzimati Q10 kao dodatak prehrani ili ga možemo nadomjestiti konzumiranjem određenih namirnica.

No, prvo pogledajmo koje su sve prednosti koenzima Q10 i zašto bi se hrana bogata njime trebala naći na našem jelovniku.

Održava srce zdravim

Koenzim Q10 može pomoći u liječenju određenih srčanih bolesti poput kongestivnog zatajenja srca i visokog krvnog tlaka, posebno kod starijih osoba. Jedno istraživanje pokazalo je da je upravo koenzim Q10 čimbenik preživljavanja starijih osoba s kroničnim zatajenjem srca.

Povećava plodnost

Plodnost žena s godinama opada zbog smanjenja broja i kvalitete dostupnih jajašaca, a kako se i proizvodnja koenzima Q10 smanjuje, on jajašca ne može dovoljno zaštititi od oksidativnog stresa. Međutim, ako ga redovito uzimate, možete povećati plodnost. Ovo vrijedi i za muškarce. Istraživanja su utvrdila da koenzim Q10 povećava kvalitetu, pokretljivost i koncentraciju spermatozoida.

Usporava starenje

A s obzirom na to da je snažan antioksidans, koenzim Q10 se bori protiv slobodnih radikala koji loše utječu na naše stanice i tako ubrzavaju starenje i pojavu bora. Zato je ovaj koenzim odličan za odražavanje kože napetom, elastičnom i što duže mladolikom.

Ublažava simptome alergije

Koenzim Q10 pokazuje i antihistaminsko djelovanje pa je odličan za alergičare. Naime, smanjena ili povećana razina histamina izaziva alergiju, a koenzim Q10 dovodi ga na optimalnu razinu. Osim toga, pomoći će i osobama s astmom ili respiratornim bolestima.

Pomaže kod migrena

Jedan od uzorka nastanka migrena jest loša cirkulacija u mozgu. Rješenje je ponovno koenzim Q10 jer poboljšava cirkulaciju u cijelom tijelu pa tako djeluje i na sprječavanje glavobolja i jakih migrena. Neka istraživanja su pokazala da ovaj koenzim čak može spriječiti pojavu neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti jer djeluje na štetne spojeve koji utječu na pamćenje te fizičke funkcije.

Regulira šećer u krvi

Oksidativni stres uzrok je mnogih bolesti pa i dijabetesa, a nenormalna funkcija mitohondrija također je povezana s rezistencijom na inzulin. No, koenzim Q10 dokazano poboljšava osjetljivost na inzulin i tako regulira šećer u krvi.

20.11.2020. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno