« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
1. 12. 2008.

Knjiga dana: Woody Allen - Puka anarhija

Moderna vremena info za vas su izabrala novu zbirku priča Woodyja Allena

Kliknite na sliku i povećajte je
Kliknite na sliku i povećajte je
Više o

knjiga dana

,

Woody Allen

Osim što je režirao i glumio u hrpi filmova Woody Allen je i uspješan pisac koji je do sada objavio zavidan broj kratkih proza, kazališnih komada, monologa, eseja i aforizama, i tek je ponešto ("Nuspojave", "Sad smo kvit", "Milo za drago") od toga bilo dostupno u hrvatskom prijevodu.

U knjizi kratkih proza "Puka anarhija" Allen ostaje vjeran osjećaju svijeta kojeg je neumorno prikazivao u gotovo svim svojim filmovima, pa su tako svi likovi ovih njegovih kratkih proza (zbirka se sastoji od osamnaest priča) uronjeni apsurd vremena u kojem živimo. Na burleskan način, od sasvim monokordnog pripovijedanja do apsurdnih komičnih skečeva Allen opisuje nove načine ponašanja iznikle iz novog načina života čovjeka 21. stoljeća.

Woody Allen: «Puka anarhija»
prevele Nada Šoljan, Sabine Marić i Maja Šoljan
Naklada OceanMore

Allen nastoji ismijati naše male  egzistencije  koje neprestano napuhujemo umišljanjem o vlastitoj važnosti. Nekoliko mu je riječi dovoljno  da uhvati takve apsurdne i besmislene  situacije, piše kao što i snima filmove: želi uznemiriti naizgled prostim životnim situacijama, izmišlja i zabavlja stvarajući pomaknuti svijet u kojem nije  preporučljivo sasvim se izgubiti.

Ukratko, "Puka anarhija" Woody Allena vrckava je knjiga prepuna analogija, igre riječi i referenci na Euripida, Kanta i Nietzchea, i naravno, usmjerena protiv svih vrsta indoktrinacija.

Opširnije o knjizi

Piše: Nenad Bartolčić
01.12.2008. 11:25:35
Novi komentar
nužno
nužno