« Knjiga
objavljeno prije 11 godina
4. 1. 2011.

Knjiga dana - Tim Powers: Kad tamno istekne

Godina je 1529. Turci, nadirući u Europu, nakon što su osvojili Beograd i Budimpeštu, kreću na samo prijestolnicu Svetog Rimskog Carstva - Beč...

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Tim Powers

,

turska osvajanja

,

mistične vizije

Godina je 1529. Turci, nadirući u Europu, nakon što su osvojili Beograd i Budimpeštu, kreću na samo prijestolnicu Svetog Rimskog Carstva - Beč... Stari borac protiv Turaka, irski najamnik Brian Duffy, jedan od rijetkih koji su preživjeli Mohač, povukao se u Veneciju i tamo radi kao učitelj mačevanja. Ali, baš u trenutku kad mu Venecija dosadi, pojavi se tajanstveni Aurelian Ambrozije koji mu nudi dobar posao u Beču: Duffy treba držati red u popularnoj pivnici Zimmermann, gdje se vari najbolje pivo u cijeloj Europi.

Iskusni najamnik, naravno, ne odbija i previše dobro plaćen posao. Ali, puno je tu stvari sumnjivo. Duffyja počinju proganjati tajanstvene vizije i neobična stvorenja iz legendi o kojima nije ni sanjao da bi mogla zbilja postojati, na putu ima i previše ljudi koji bi mu htjeli oduzeti život, a ni dolazak u Beč i susret s bivšom dragom ne protiče baš onako kako je očekivao.

No, tko je ustvari Duffy i zašto mu se javljaju mistične vizije? Zašto je pivo toliko bitno u cijeloj stvari, i kako glasi priča o mističnom keltskom kralju Finnu Mac Coolu? Kakve tajne i čudovišta se kriju pod podrumima pivovare koja opskrbljuje Zimermanna, i zašto se ona zove Herzwesten - Srce Zapada?

Pitanja je mnogo, i Duffy mora naći odgovore, a njih će možda dobiti kad tamno istekne...

 

Preveo Marko Franičević

Izdavač: Zagrebačka naklada

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
04.01.2011. 07:59:00
Novi komentar
nužno
nužno