« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
16. 2. 2010.

Knjiga dana - Stanislav Marijanović: Enciklopedija čovjeka

O osobinama ljudskih bića, napisano rukom čudovišta

Više o

moderna vremena info

,

Stanislav Marijanović

,

knjiga dana

,

čudovišta

Nakon izvanredne, višestruko nagrađivane "Enciklopedije čudovišta", književnik i ilustrator Stanislav Marijanović objavio je nastavak toga "remek-djela postmoderne igre", nastalog na tragu drevne ludičke želje da se katalogizira fantastično.

Ta "slikovnica enciklopedijskog formata", pisana rukom čudovišta Kakbulznadara Besprijekornog, nadograđuje naše znanje o ljudskome rodu. Kakbulznadar kritizira mnoge osobine ljudskih bića, mnoge pojave u ljudskom društvu, iznoseći na površinu ono što sami obično nastojimo sakriti ili bar prešutjeti.

U knjizi se vrlo duhovito kritiziraju apsurdne navike »lažnoga izvanzemaljca« koji se ponaša kao da je pao s Marsa, pa stalno zanovijeta kako mu je prehladno ili prevruće, prevlažno ili presuho... Analizira se sumnjiva prošlost, problematična sadašnjost i upitna budućnost ljudskih stvorenja koja žive u tehnosferi - tužnome kavezu u koji se čovjek sam ugurao i odijelio od prirode. Kao dokaz krajnjeg otuđenja, u knjizi se navodi popis potrebnih stvari koje su suvremenom čovjeku potrebne za jednostavni izlet u prirodu.

(Iz recenzije : Jelena Mandić-Mušćet)

 

Izdavač: Sipar

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
17.02.2010. 00:01:00
Novi komentar
nužno
nužno