« Knjiga
objavljeno prije 15 godina
01. 07. 2009.

Knjiga dana - Roman Karlović: Melankolija imperija

Glavni trendovi u (sup)kulturama današnjeg društva

Više o

knjiga dana

Zastarijevanje klasičnog liberalizma kao političke opcije i pitanje alternative, uloga religije u eurointegracijskim procesima, pitanje sustava i uopće funkcije školstva u društvu 21. stoljeća, upitna emancipativnost emancipacijskih pokreta, "suosjećajni neokonzervativizam" kao napukla Velika Pripovijest, problem tzv. Američkog Imperija, rekonstrukcija lokalnih identiteta u "globalizaciji", prijepori o komunističkom nasljeđu kao zbiljski politički problem ali i simulakrum, degradacija (ili samo mutacija?) "visoke" kulture u 21. stoljeću na primjeru polemike oko "Da Vincijeva koda"  i infiltracije zabavne glazbe u školske programe, antiglobalizam unutar povijesti ljevičarskog aktivizma od 19. stoljeća do danas, imanentne kontradikcije "nadgradnje" kako u paleokonzervativizmu tako i u ljevičarskom aktivizmu pred radikalnim promjenama "baze" u 21. stoljeću - sve su to teme ove zanimljive knjige u kojoj Roman Karlović (rođen 1976. u Rijeci) trasira genealogiju, problematiku i perspektive glavnih trendova u (sup)kulturama današnjeg društva.

Kompozicija knjige posuđena je od glazbe, na što asociraju i naslovi prvog i zadnjeg poglavlja / stavka, "Preludij" i "Finale", sa po jednom, uvodnom i zaključnom raspravom, u kojima autor naznačuje odnosno sumira tematski okvir cjeline. U ostala tri poglavlja objavljene su po četiri tematski i teorijski povezane rasprave o kulturama današnjice, iščitavanju kojih autor pristupa u tri tematska kruga:

1)      aktualna politika globalizacije i novi oblici imperijalizma,

2)      suvremena medijska kultura i njezine posljedice, te

3)      prijepori o komunističkom nasljeđu, ljevičarskom svjetonazoru danas i intelektualcima,

ukupno 14 rasprava / eseja.

Ovom je knjigom Karlović dao značajan doprinos domaćoj produkciji kulturalnih studija, preispitujući ideologeme uvriježene u samom pristupu kritici ideologija, koji se (pre)često svodi na suprotstavljanje određenoj ideologiji s pomoću druge - one autorove, koji je nerijetko i angažiran na aktivističkoj sceni te stoga (strukturnom nužnošću) "slijep" na vlastitu polazišnu mitologiju.

 

Izdavač: Naklada Lukom

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
01.07.2009. 11:36:48
Novi komentar
nužno
nužno