« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
15. 12. 2008.

Knjiga dana: Roger Moorhouse: Ubiti Hitlera

Knjigu podnaslova Treći Reich i urote protiv Fuehrera predstavljaju Moderna vremena info

Kliknite i povećajte sliku
Kliknite i povećajte sliku
Više o

Adolf Hitler

,

knjiga dana

,

ubiti hitlera

,

roger moorhouse

,

atentat na Hitlera

Atentatori na Hitlera kreću se u rasponu od običnih zanatlija do vojnika s visokim činovima, od apolitičnih do ideološki opsesivnih osoba te od neprijateljskih agenata do najbližih suradnika. Svima je njima najveći neuspjeh bio taj što nisu mogli izvršiti zadatak koji im je povjeren - osloboditi svijet od Adolfa Hitlera.

Ipak, oni zaslužuju veće priznanje - zaslužuju više od toga da postoje samo kao usputne bilješke u povijesti: više od opskurnosti na koju su bili osuđeni od svoga vremena i običaja te, u mnogim slučajevima, od svojih nacističkih krvnika. Zato je ova knjiga njihova priča, priča o njhovim planovima, o njihovim motivima i - neizbježno - o njihovim neuspjesima. No ovo je ujedno i pripovjest o uspješnom preživljavanju jednog tiranina.

Britanski povjesničar i germanist Roger Moorhouse (1968) opisuje niz pokušaja atentata na Adolfa Hitlera, od onih najpoznatijih (Canaris i Stauffenberg) do manje poznatih ili posve nepoznatih atentatora koji su željeli promijeniti tijek povijest.

Također postavlja teško pitanje o smislu tiranoubojstva, tj. o opravdanosti atentata na diktatore, a u knjizi se prikazuje i šira slika povijesnih okolnosti u kojima su živjeli Hitler i njegovi potencijalni ubojice, opisuju se društveni i politički preduvjeti pojedinih pokušaja atentata, kao i sudbina atentatora.

Preveo: Snježan Hasnaš

Izdavač: Srednja Europa

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
15.12.2008. 06:07:00
Novi komentar
nužno
nužno