« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
13. 12. 2009.

Knjiga dana - Phyllis A. Tickle: Pohlepa

Pohlepa kao matrijarh klana smrtnih grijeha

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Phyllis A. Tickle

,

pohlepa

The New York Public Library i Oxford University Press zamolile su sedam uglednih pisaca, znanstvenika i kritičara da predstave svoja razmišljanja o iskušenju na temu jednog od sedam smrtnih grijeha. Služeći se povijesnim i suvremenim istraživanjima svaki pisac upućuje na konceptualne i praktične izazove koje taj smrtni grijeh predstavlja za duhovnost, etiku i svakodnevni život. "Pohlepa", autorice Phyllis A. Tickle, jedna je knjiga iz te serije predavanja.

Žudite li stalno stjecati još više i više? Želite li više novaca ili materijalnih dobara? Ukratko, jeste li pohlepni? Kad spomenemo da se naše ponašanje može okarakterizirati kao pohlepno, svi ćemo se mi povući, ili to negirajući ili priznajući da smo možda pretjerali želeći uvijek više no što imamo. Zašto se pohlepa smatra lošom?

Tickle pokazuje kako su se naše percepcije ovog grijeha razvile iz srednjovjekovnog gledanja na pohlepu kao na duhovna neprijatelja, preko sociološkog konstrukta u 19. stoljeću, pa do psihološke manjkavosti s početka 20. stoljeća te naposljetku novog pogleda na pohlepu kao na nešto što je istovremeno i tragično i prekrasno.

 

Prevela Ivana Galović

Izdavač: Algoritam

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
13.12.2009. 02:55:13
Novi komentar
nužno
nužno