« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
19. 5. 2009.

Knjiga dana - Nives Tomašević i Miha Kovač: Knjiga, Tranzicija, Iluzija

O knjizi i njezinoj sudbini danas

Više o

knjiga dana

Knjiga napisana iz pera dugogodišnjih urednika, djelatnika u izdavaštvu, donosi neposredna iskustva i spoznaje o nakladništvu u doba tranzicije.

U središtu interesa uredničkoga dvojca Nives Tomašević i Mihe Kovača nalazi se sudbina knjige pred izazovima novih medija i globalnoga tržišta. Autori se bave sudionicima u proizvodnji fenomena knjige, od autora i autorskih prava do urednika i čitatelja, osvrću se  na tranziciju u hrvatskim i slovenskim izdavačkim divovima. Knjiga promatra fenomen „knjige" kao proizvod nakladničke industrije u suvremenim tranzicijskim procesima te daje uvid utjecaja globalnog tržišta na tranziciju u percepciji kulture, kao i samog izdavaštva.

Uz pregled nakladništva u Hrvatskoj i Sloveniji, autori nakladništva ovih dviju zemalja uspoređuju s izdavaštvom u Velikoj Britaniji i Americi. Upozoravaju i na nove trendove u nakladništvu, prije svega na izazove oblikovane u elektroničkoj knjizi, ali i na utjecaj prodora kineske tiskarske industrije na europsko i svjetsko tržište.

U posebnom poglavlju autori donose značajke „knjige" kao kulturnoga kapitala, te na razloge koji čitatelje upućuju čitanju. Posebno se osvrću na „lijepu književnost" i njezinu korelaciju s književnom ponudom i promocijom.

"Knjiga, Tranzicija, Iluzija" je novum po svome predmetu - temi knjige i njezinoj sudbini, te bi trebala pobuditi interes kod studentske populacije, u stručnim krugovima, koja žele doznati je li iluzija - knjiga ili tranzicija, ili je iluzija ono što knjigu održava čak i za tranzicije i zbog čega će knjiga ostati kulturnim dobrom...

Izdavač: Naklada Ljevak

Opširnije: Modernavremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
19.05.2009. 12:50:43
Novi komentar
nužno
nužno