« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
4. 7. 2011.

Knjiga dana - Marcel Rosenbach i Holger Stark: WikiLeaks

Kako je skupina internetskih aktivista uzdrmala najmoćnije nacije svijeta.

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

WikiLeaks

,

Jualian Assange

Ugledni novinari i urednici Spiegela daju eksluzivan uvid u osnutak i rad WikiLeaksa te raspravljaju o brojnim pitanjima koja zanimaju mnoge: Tko je Assange i što ga pokreće? Imaju li građani pravo znati tajne svoje države? Je li WikiLeaks budućnost istraživačkog novinarstva - ili jednostavno najopasnija stranica na internetu?

Ovo nije autorizirana biografija Juliana Assangea, ali onaj tko se bavi WikiLeaksom, prije svega se mora baviti Assangeom. Pratili smo njegovo djelovanje, kao i djelovanje nekoliko njegovih suradnika te s njima raspravljali u Londonu i Berlinu, i redovito ondje gdje se Assangea i društvo, uzduž i poprijeko kontinenata i vremenskih zona, najlakše može naći: online, na chatu.

Da bi se razumjelo Assangea, treba ga se sresti više od dva-tri puta. Izgradio je fasadu, teško ga je prozreti, u tom smislu nalikuje na profesionalne političare; slika koju mnogi u portretima oblikuju o njemu prije svega prikazuje tu fasadu. Ispočetka nije htio razgovarati o svom privatnom životu - to je uvjetovao prije susreta. Na kraju je to ipak učinio, barem djelomično.

Provjerili smo njegove izjave, koliko je to bilo moguće, u razgovorima s ljudima koju jesu dio njegova života, ili su to bili. Tijekom mjeseci u kojima je nastajala ova knjiga razgovarali mo s desetak još aktivnih ili nekadašnjih suradnika WikiLeaksa u Engleskoj, Njemačkoj, Australiji, na Islandu i u SAD-u.

U tom smo razdoblju često razgovarali i svađali se s Assangeom jer smo o mnogo stvari imali različito mišljenje. Ne dijelimo s njim ni zavjereničko-teorijske sklonosti ni omalovažavajući pogled na novinarstvo, i mislimo da bi bilo dobro za WikiLeaks da dobije demokratsku strukturu. No naš doživljaj Juliana Assangea bio je drugačiji od onih uobičajenih: nije arogantan, nije nepravedan, nije neugodan, on je izniman i inspirativan sugovornik.

 

Prevela Sabine Marić

Izdavač: Školska knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
04.07.2011. 11:05:10
Novi komentar
nužno
nužno