« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
4. 12. 2009.

Knjiga dana - M. Eichtinger i H. Wohnout: Alois Mock

O političaru koji je stvarao povijest

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

politika

,

biografija

,

Alois Mock

Alois Mock ubraja se među najznamenitije austrijske političare s kraja 20. stoljeća. Nadaleko izvan Austrije njegovo je ime usko povezano s padom željezne zavjese i s pristupanjem Austrije Europskoj uniji. Osim dužnosti ministra vanjskih poslova, Mock je od 1969. do 1999. obnašao važne dužnosti u austrijskoj i međunarodnoj politici: bio je ministar obrazovanja, predsjednik Saveza radnika i namještenika Austrijske pučke stranke, predsjednik Kluba Austrijske pučke stranke, predsjednik te stranke, vicekancelar, predsjednik Europske demokratske unije i Međunarodne demokratske unije.

Uoči 75. rođendana Aloisa Mocka i gotovo jedno desetljeće pošto je otišao sa svoje posljednje dužnosti, nakon isteka zastupničkog mandata - izuzme li se njegova dužnost počasnog predsjednika Austrijske pučke stranke, ova knjiga donosi bilancu njegova političkog života, koja uključuje brojne, prvi put dostupne arhivske materijale ključne za njegovu biografiju.

Autori knjige vodili su iscrpne intervjue sa 21 svjedokom njegova vremena, od školskih i studijskih kolega, preko bivših političkih suradnika i suboraca do političkih protivnika. Osim toga, obavljena je detaljna analiza publiciranih izvora, kao što su parlamentarni materijal ili novine te odgovarajuća politološka, povijesna i memoarska literatura.

Osim brojnih pisanih iskaza i intervjua samoga Aloisa Mocka, u knjigu je uvršten iscrpan razgovor koji su s Mockom kao svjedokom vremena 2001. godine vodili povjesničar Helmut Wohnout i njegov kolega sveučilišni profesor dr. Michael Gehler.

 

Prevela Alma Kalinski

Izdavač: Školska knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

 

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
04.12.2009. 10:00:13
Novi komentar
nužno
nužno