« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
21. 4. 2009.

Knjiga dana - Lidija Stanišić Kos: Latinska Amerika - Povijest i politika

Povijest, politika i studija odabranih država Latinske Amerike.

Više o

knjiga dana

,

Lidija Stanišić Kos

,

Latinska Amerika - Povijest i politika

Po uzoru na strane politološke studije koje obrađuju Latinsku Ameriku, knjiga se sastoji od dvije velike cjeline - uvoda u latinskoameričku povijest i politiku i studije odabranih država Latinske Amerike.

Za razumijevanje Latinske Amerike iznimno je važna njezina povijest, bez čijeg se poznavanja ne može shvatiti njezina politika. Stoga je nakon definiranja regije u prvom dijelu knjige dan pregled političke povijesti Latinske Amerike u razdoblju od početka 16. do kraja 20. stoljeća, obraduje se društvo i politika (pri čemu je poseban naglasak stavljen na kulturu, osobito političku, te identitet Latinske Amerike i strukture vladavine). Razmatraju se i intraamerički odnosi i organizacije te sukobi unutar zapadne hemisfere, a procesima demokratizacije regije posvećeno zasebno poglavlje.

U drugom dijelu knjige kroz studije država čitatelji se upoznaju s najvažnijim državama Latinske Amerike koje su presudno utjecale na cjelokupan razvoj regije i njezin položaj u svjetskoj politici: Meksiko, Argentinu i Brazil. Tim važnim državama pridodan je i Čile koji se tijekom povijesti, unatoč tomu što ne zauzima velik teritorij i nema mnogo stanovnika, borio za ulogu jednog od vođa Latinske Amerike. Osim velikih i važnih, obrađene su i dvije male države, Urugvaj i Paragvaj, te dvije države srednje veličine, ali trenutačno velikog značenja za budućnost latinskoameričke demokracije, Venezuela i Kolumbija.

Iako je knjiga nastala s prvenstvenim ciljem da posluži kao sveučilišni udžbenik krajnji rezultat je djelo koje će zbog sveobuhvatnosti sadržaja i širem krugu zainteresiranih pomoći da se upoznaju s poviješću i politikom Latinske Amerike.

Izdavač: Golden marketing - Tehnička knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info
Piše: izabrao Nenad Bartolčić
21.04.2009. 11:16:10
Novi komentar
nužno
nužno