« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
25. 5. 2009.

Knjiga dana - Josip Bratulić i Stjepan Damjanović: Hrvatska pisana kultura 3

Hrvatska pisana kultura 20. i 21. stoljeća

Trosveščana monografija "Hrvatska pisana kultura" akademika Josipa Bratulića i Stjepana Damjanovića rezultat je nastojanja da se pregledno i na jednom mjestu predstave najznačajniji tragovi hrvatske pisane kulture u povijesnoj vertikali u rasponu od trinaest stoljeća. Cilj je ovog ambicioznog projekta predočiti svu šarolikost i sav raspon pisane kulture do naših dana, a kronološki prikaz kulturne proizvodnje obuhvaća djela različita karaktera: najviše ih ima iz područja književnosti i jezikoslovlja, no zastupljeni su i relevantni teološki, pravni, povijesni, filozofski i leksikografski tekstovi...

Najprije je 2005. godine objavljen je prvi svezak monografije "Hrvatska pisana kultura : Izbor djela pisanih latinicom, glagoljicom i ćirilicom od VIII. do XVII. stoljeća", koji obuhvaća 200 najvažnijih djela hrvatske pisane kulture u razdoblju od VIII. do XVII. stoljeća, pisane hrvatskim, latinskim i staroslavenskim jezikom, odnosno latinicom, glagoljicom i ćirilicom. Zastupljeni su svi oblici pisane kulture: natpisi, grafiti, rukopisi, tiskane knjige, te različite vrste knjiga: misali, brevijari, evanđelistari, molitvenici, zbornici, statuti, rječnici, gramatike, enciklopedije, leksikoni i priručnici.

Dvije godine kasnije, u jesen 2007. objavljen je i drugi svezak - "Hrvatska pisana kultura : XVIII. i XIX. stoljeće" koji je donio prikaz tiskarstva, nakladništva i knjižarstva u XVIII. i XIX. stoljeću, uz opsežne sažetke na engleskom i njemačkom jeziku. Više od 300 originalnih likovnih priloga snimljeni su u 70-ak gradova i njihovim knjižnicama, arhivima, riznicama, muzejima, crkvama i samostanima. pridodana su i raznovrsna kazala koja su velika pomoć za brzo pronalaženje i kretanje kroz sadržaje knjige: kazalo djela, kazalo imena, kazalo gradova i mjesta i kazalo likovnih priloga.

Nedavno objavljenom trećom knjigom "Hrvatska pisana kultura : XX. - XXI. stoljeće" akademici Josip Bratulić i Stjepan Damjanović nastavljaju s prezentacijom hrvatske pismenosti u vremenskom luku od 8. do 21. stoljeća. U ovaj su svezak uvršteni su hrvatski pisani tekstovi iz 20. i 21. stoljeća, tj tekstovi nastali u vremenskom rasponu od razdoblja moderne - kada Hrvatska hvata priključak s istodobnim procesima u zapadnoeuropskoj kulturi i umjetnosti - do tekstova tiskanih na početku novog milenija.

 

Izdavač: Izdavačka kuća Veda

Opširnije: Modernavremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
25.05.2009. 11:29:06
Novi komentar
nužno
nužno