« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
25. 8. 2010.

Knjiga dana - Ivica Šute: Slogom slobodi!

Gospodarska sloga 1935-1941.

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

gospodarstvo

,

knjiga dana

,

Hrvatska seljačka stranka

Gospodarska sloga bila je organizacija što ju je Hrvatska seljačka stranka osnovala polovicom tridesetih godina 20. stoljeća, a cilj joj je bio poboljšanje životnih uvjeta seljaštva u Hrvatskoj. U knjizi je prikazano kako je ta važna organizacija nastala i djelovala. Autor daje napomene o preduvjetima njena osnivanja te o organizacijskoj strukturi i djelovanju pojedinih dijelova Gospodarske sloge.

Bez obzira na vremenski ograničen period djelovanja, razdoblje od 1935. do 1941. predstavlja najintenzivniji i najodlučniji period u radu Gospodarske sloge u kojem se može pratiti i analizirati uloga i utjecaj koji je ta ekonomska organizacija imala na hrvatskom selu i medu hrvatskim seljaštvom u meduratnom razdoblju. Misli se pritom na vrijeme kada se HSS, proširujući svoju aktivnost i na prosvjetno-kulturna, ekonomska, radnička i druga polja rada pretvara u široki hrvatski nacionalni pokret, nastojeći okupiti oko sebe čitav hrvatski (seljački) narod.

Budući da je djelatnost Gospodarske sloge bila nužno vezana uz političku stranku iz koje je i proizašla - Hrvatsku seljačku stranku - njena je sudbina nakon 1941, odnosno 1945. bila uvjetovana sudbi­nom same stranke. Nemogućnost djelovanja HSS-a nastupom ustaškog (1941), odnosno komunističkog režima (1945), te potpuno drukčijih političkih i društveno-ekonomskih okolnosti, Gospodarska sloga gubi na važnosti koju je imala prije Drugog svjetskog rata i postupno se gasi.

Razdoblje (ne)djelovanja Gospodarske sloge u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i Narodnoj Republici Hrvatskoj, odnosno period od 1941. do 1947. konačnog gašenja organizacije, obrađeni su u završnom dijelu knjige.

 

Izdavač: Srednja Europa

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
25.08.2010. 10:11:50
Novi komentar
nužno
nužno