« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
26. 12. 2008.

Knjiga dana: Ihvanus-Safa: Razgovor čovjeka sa životinjama

Kliknite na sliku i povećajte je
Kliknite na sliku i povećajte je
Više o

Kuran

,

Ihvanus-Safa

,

Razgovor čovjeka sa životinjama

Poslanica "Razgovor čovjeka sa životinjama", sastavni dio enciklopedije tajnog filozofskog saveza iz Basre pod nazivom Ihvanus-Safa (koji obično prevodimo kao Iskrena braća, Vjerni prijatelji ili Čista braća), potječe iz 10. stoljeća i nedvojbeno predstavlja svojevrsni književno-filozofsko-duhovni spomenik islamske provenijencije.

Njezini autori pokušali su opisati sva dostignuća znanosti toga vremena, osobito ona koja su od Grka - Euklida i Ptolomeja, Hipokrata i Galena, Aristotela i Platona - prenijeli, kao i ona od Sabejaca, da bi pomirili sva dostignuća znanosti s Kur'anom. Nastojali su da, u jednom iznimno sinkretičkom duhu, približe sve religije u traženju Boga. U enciklopediji možemo naći i citate iz Starog i Novog zavjeta, jednako rabinske kao i kršćanske tekstove.

Budući da su Ihvanus-Safa ponikli na razmeđama kulturnih i civilizacijskih tokova, sinkretizam je za njih značio put prema drugim tradicijama u sredini i u dobu s iznimno ortodoksnim i krutim religijskim predznakom. Za Ihvanus-Safa kulture nisu zasebni/zatvoreni krugovi, već su uvijek ugrađene u nas.

"Razgovor čovjeka sa životinjama" važno je svjedočanstvo golemog duha i kulture islamskoga Istoka srednjeg vijeka.

Ihvanus-Safa : «Razgovor čovjeka sa životinjama»

Preveo Enes Karić

Izdavač: VBZ

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
26.12.2008. 10:27:04
Novi komentar
nužno
nužno