« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
23. 1. 2010.

Knjiga dana - Grupa autora: Hrvatska umjetnost: Povijest i spomenici

Korpus hrvatske umjetnosti od prapovijesti do danas.

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Hrvatska umjetnost

,

Milan Pelc

,

spomenici

Po prvi put u ovoj se knjizi, na gotovo osam stotina stranica, s više do 800 ilustracija, nacrta, planova, obuhvatno prikazuje povijest hrvatske umjetnosti po razdobljima i vrstama od prapovijesti do konca 20. stoljeća. Obuhvaćeno je umjetničko stvaralaštvo na tlu Hrvatske, ali i stvaralaštvo umjetnika koji su tijekom stoljeća djelovali izvan domovine, odnosno djela umjetnika stranoga podrijetla koja su zauzela istaknuto mjesto u povijesti domaće umjetničke baštine.

Od tragova nepoznatih autora, zanimljivog arheološkog materijala, preko brojnih i važnih slojeva drugih kultura koje su prolazile našim krajevima stvarajući vrhunske spomenike koji čine dio našeg mentalnog i kulturalnog krajolika, u knjizi se kronološki formira okvir onoga što predstavlja ukupnost naših kreativnih dosega, intelektualnih i umjetničkih postignuća.

Knjiga je presjek dva i pol tisućljeća stvaralaštva čija brojnost i kvaliteta djela dokazuje kako se i na rubnim, „perifernim" prostorima Europe događalo mnogo toga što je potrebno predstaviti i uvrstiti na opću kulturnoumjetničku scenu.

U velikoj množini vrijednih spomenika i djela likovne umjetnosti i umjetnog obrta, opisanih u knjizi, njih 135 predstavljeno je zasebno na opširniji način - to su ključna ostvarenja koja sačinjavaju svojevrstan antologijski izbor remek-djela hrvatske umjetnosti.

 

Urednik: Milan Pelc

Izdavač: Školska knjiga i Institut za povijest umjetnosti

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
23.01.2011. 12:00:00
Novi komentar
nužno
nužno