« Knjiga
objavljeno prije 13 godina
7. 6. 2011.

Knjiga dana - Gilles Leroy: Zola Jackson

Roman o majčinstvu, o New Orleansu kojim hara uragan Katrina...

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

New Orleans

,

majčinstvo

,

knjiga dana

,

uragan Katrina

Dok New Orleansom hara uragan Katrina, dok popuštaju nasipi, a bujice drobe krhke drvene kuće i nose sve što im se nađe na putu, ljudi su prepušteni sami sebi. Pomoć je spora i nedostatna, a prisutnost televizijskih kamera tragediju pretvara u okrutni reality show. Zarobljena na tavanu poplavljene kuće bez vode i hrane, sva ta događanja promatra Zola Jackson, šezdesetogodišnja crna učiteljica u kojoj Katrina budi sjećanja na uragan Betsy koji je poharao New Orleans četrdeset godina ranije - upravo one godine kad je rodila sina jedinca Caryla.

"Zola Jackson" prvenstveno je roman o majčinstvu u kojem se junakinja neprestano pita je li bila dobra majka. Leroy vješto prikazuje sve nijanse Zolinih unutrašnjih previranja koja su podjednako dinamična kao i drama koja se odvija u gradu. Jedini je svjedok Zoline drame kuja Lady, njezina povjerenica, suputnica i supatnica, koja će svojim djetinjastim ponašanjem unijeti određenu vedrinu u sumornu sudbinu glavnog lika i cijeloga grada.

Pored problema majčinstva Zola se u svojim monolozima bavi i temama vjere, ljubavi, solidarnosti te međuljudskim i međurasnim odnosima, bolno karakterističnim za priču s američkog juga.

 

Prevela Sanja Šoštarić

Izdavač: Disput

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
07.06.2011. 11:23:12
Novi komentar
nužno
nužno